Leerlingen ontdekken hun talent voor STE(A)M

Provincie lanceert uitleendienst met STE(A)M materiaal

De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs. In zo’n box zit educatief materiaal om leerlingen te laten kennis maken met techniek en wetenschap. STE(A)M staat voor science, technology, engineering, the arts and mathematics.

 

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt Edison bij het aanbieden van een gratis uitleendienst van STE(A)M-boxen. De boxen zitten vol educatief materiaal om leerlingen te prikkelen en kennis te laten maken met STE(A)M. Door deze gratis dienst krijgen de leerkrachten de mogelijkheid om deze thema’s aan te brengen in de klas.

“Alle leerkrachten van het lager onderwijs of de eerste graad van secundair onderwijs, die graag willen starten met STE(A)M in de klas maar nog het nodige lesmateriaal missen, kunnen bij de uitleendienst terecht. We verwachten van de leerkrachten dat ze eerst een vorming volgen over het materiaal, maar deze stellen we ook gratis ter beschikking”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor onderwijs.

De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs.
De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs.

Don Bosco Heverlee is één van eerste scholen die met één van de boxen aan de slag gaat. ​
“Wij gebruiken de Brightbox zonne-energie”, zegt leerkracht Arnout Janssen. “De lessen rond zonne-energie zijn een afsluiter van het thema elektriciteit waar ze eerder in de STE(A)M-lessen al aan de slag zijn gegaan met de Brightbox elektriciteit en hebben leren solderen om zo tot een stroomkring te komen bij de straaljagers van fablab."

Leerlingen van Don Bosco uit Heverlee aan de slag met de STE(A)M-box over zonne-energie.
Leerlingen van Don Bosco uit Heverlee aan de slag met de STE(A)M-box over zonne-energie.

“Per box vermelden we de eindtermen of de leerplandoelen”, zegt Pieter Van Leemputten van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie. “Zo weten de leerkrachten direct waaraan gewerkt wordt als ze de box gebruiken in de klas.”

"Momenteel is de uitleendienst gevestigd bij Brightlab in Heverlee", besluit Ilse Ooghe, algemeen directeur van RVO-Society (Brightlab). “We bekijken samen met de ​ provincie of we dit volgend jaar kunnen uitbreiden naar de andere kant van Vlaams-Brabant. Hoe meer kinderen van STE(A)M kunnen proeven, hoe beter”.

 

Meer info: STEAM-box (edison.vlaanderen)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Pieter Van Leemputten

Edison vzw

Evelien Vanhelmont

Dienst onderwijs, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be