Leegstand handelszaken het laagst in Vlaams-Brabant

Nieuwe cijfers detailhandel bekend


Databank Locatus maakte haar nieuwe cijfers voor de detailhandel bekend. Daaruit blijkt dat Vlaams-Brabant het laagste leegstandspercentage heeft van alle Belgische provincies. Met Herent, Holsbeek en Roosdaal telt onze provincie ook 3 gemeenten in de top tien van gemeenten met het laagste leegstandspercentage. En Leuven staat in de top vijf van steden met meer dan 50.000 inwoners.


Hoeveel mensen lopen er door de winkelstraat? Wat zijn sterke of zwakke winkelstraten? Waar is veel leegstand? Steden en gemeenten komen het allemaal te weten dankzij de databank Locatus, waartoe ze gratis toegang krijgen dankzij de provincie Vlaams-Brabant.


Vlaams-Brabant heeft laagste leegstandspercentage handelszaken

Uit de recente cijfers van Locatus blijkt dat Vlaams-Brabant het laagste leegstandspercentage heeft van alle Belgische provincies.

Ook in de top tien van gemeenten met het laagste leegstandspercentage doet Vlaams-Brabant, met Herent (1.3%), Holsbeek (1.3%) en Roosdaal (1.7%), het goed.

Voor steden met meer dan 100.000 inwoners staat de stad Leuven op een mooie vierde plek en moet enkel Gent, Schaarbeek en Brugge laten voorafgaan.

7,2% van winkelvloeroppervlakte staat leeg

Vlaams-Brabant staat op de derde plaats als het gaat over het percentage leegstaande winkelvloeroppervlakte. Ze moet enkel de provincies Oost-Vlaanderen en Waals-Brabant laten voorgaan. ​ 7.2% van de totale beschikbare winkelvloeroppervlakte staat er leeg. Het gemiddelde van alle provincies is 8.4%.


De trend van stijging in het aantal leegstaande panden lijkt hiermee afgelopen. Voor het tweede jaar op rij worden er over heel België minder leegstaande panden waargenomen en daalt ook het gemiddeld leegstandspercentage. Bovendien is deze afname nog versneld ten opzichte van vorig jaar.


Gemeenten krijgen gratis toegang tot waardevolle cijfers over detailhandel via Locatus

Deze recente gegevens over leegstand zijn afkomstig van Locatus. In dit online winkeldatabestand zijn alle winkels en consumentgerichte, dienstverlenende bedrijven en leegstaande commerciële panden in Vlaanderen terug te vinden.
De provincie Vlaams-Brabant bezorgt alle gemeenten op haar grondgebied gratis toegang tot deze databank. Jaarlijks organiseert ze een opleiding om met de database te leren werken. Ook biedt ze de gemeenten uitgebreidere feitenfiches via het dashboard detailhandel van de interprovinciale databank provincies.incijfers.be

 

Provincie zet in op handelskernversterking

“We zijn blij met de trend van de dalende leegstandspercentages. We hebben via ons detailhandelsbeleid, gerichte subsidies en de campagne ‘Liever Lokaal’ hiertoe een steentje bijgedragen door de gemeenten te ondersteunen bij de versterking van hun handelskernen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Met de gratis toegang tot Locatus bieden we de lokale besturen bovendien de geschikte instrumenten om een handelskernversterkend beleid uit te tekenen.”

Gemeenten kunnen een beroep doen op een provinciale detailhandelscoach. ​
Daarnaast organiseert de provincie ook acties, zoals de eindejaarsactie voor de lokale handel en de Maand van de Markt. ​

Meer info: de kerncijfers detailhandel zijn te vinden via het dashboard detailhandel in provincies.incijfers.be

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ruben Van de Voorde

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be