Landschapsperrons langs IJzerenweg verhogen beleving van Getevallei

Langs de IJzerenweg, de voormalige treinverbinding tussen Tienen en Diest, zijn vier landschapsperrons geplaatst. Landschapsperrons zijn rustplekken die het spoorwegverleden op dit fietspad oproepen. Men kan ze vinden in Tienen, Linter, Zoutleeuw en Geetbets.

Op 25 juni werden vier landschapsperrons in de Getevallei ingehuldigd. Mensen kunnen er genieten van het landschap
Op 25 juni werden vier landschapsperrons in de Getevallei ingehuldigd. Mensen kunnen er genieten van het landschap

Deze vier landschapsperrons vormen het sluitstuk van het provinciale biodiversiteitsproject ‘In het spoor van reizende mensen, dieren en planten: biodiversiteitsversterking en landschapsbeleving langs de IJzerenweg in de Getevallei’. ​
In dit project zetten Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt Studie en Natuurpunt Beheer, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, in op biodiversiteitsversterking, landschapsbeleving en het organiseren van een bovengemeentelijk beheer van dit traject.

“We ondersteunen deze bovengemeentelijke projecten graag want de efficiëntiewinst wordt meteen duidelijk en het aantal kilometers groen lint dat we kunnen versterken, groeit snel. Met dit soort beheer zien we snel resultaat op vlak van biodiversiteit. Mensen kunnen bovendien op een mooie plek genieten van het landschap. Het zorgt dus voor een win-win voor mens, natuur en landschap”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.


Landschapsperrons zetten lokale dieren en planten in de kijker

De IJzerenweg is voor de Getegemeenten een belevingsroute in ​ het hart van de streek, een groene ader door de Getevallei. Door het gespecialiseerd beheer op maat en ​ gericht ​ op biodiversiteit wordt deze streek nog mooier.

De ligging van de vier landschapsperrons in Tiene, Zoutleeuw, Linter en Geetbets
De ligging van de vier landschapsperrons in Tiene, Zoutleeuw, Linter en Geetbets

De landschapsperrons maken genieten ​ van het landschap aantrekkelijker.

Het landschapsperron in Zoutleeuw maakt genieten van het mooie Getelandschap aantrekkelijker
Het landschapsperron in Zoutleeuw maakt genieten van het mooie Getelandschap aantrekkelijker

Aan elk landschapsperron staat ​ een dier- of plantensoort in de kijker, die typisch is voor die locatie. Zo krijgt men in Geetbets informatie over de dwergvleermuis, gaat het in Zoutleeuw over de levendbarende hagedis, in Linter over beemdkroon en kan je aan de Laterbroeken in Tienen zoeken naar de grote gele kwikstaart.

Aan de landschapsperrons krijgen de bezoekers informatie over de lokale planten en dieren
Aan de landschapsperrons krijgen de bezoekers informatie over de lokale planten en dieren

Specialisten van Natuurpunt zorgen voor versterking biodiversiteit

“We stuurden een team van specialisten op pad om de fauna, de flora en de paddenstoelen in kaart te brengen,” zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt Studie. “We stelden vast dat op sommige plaatsen de biodiversiteit achteruit ging. Dat wilden we met dit project doen stoppen en zelfs omdraaien.”

“Voor de versterking van de biodiversiteit is het belangrijk om rekening te houden met de verbindingsfunctie van de IJzerenweg en die te verbeteren,” weet Jorg Lambrechts. “Dieren, zoals vleermuizen, vogels, wilde bijen en levendbarende hagedis hebben hier belang bij".

 

Genieten van het landschap dankzij efficiënt beheer

“De gemeenten worden ‘ontzorgd’ in het beheer van dit traject”, zegt Marc Wijnants, burgemeester van Linter en voorzitter van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “Regionaal Landschap Zuid-Hageland neemt van 2020 tot en met 2022 de regie van de vier gemeenten over om een omvormings-en herstelbeheer te realiseren van zowel de grazig-kruidige bermen, bomen en heggen en de rietvegetaties”.

“Het beheer langs de IJzerenweg is erop gericht om de biodiversiteit én de belevingswaarde van dit spoor te verhogen, zegt Dolf Imbrechts van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “We bouwen bruggen tussen alle partijen zodat de beheerwerken gecoördineerd en kostenefficiënt gebeuren. Voor de realisatie van de landschapsperrons zochten we plekken met mooie uitzichten van waaruit mensen kunnen genieten van de brede Getevallei. Voor middelbare scholieren maakten we ook een educatief pakket om het landschap te leren ‘lezen’ tijdens een fietstocht”.

Enkele cijfers uit het rapport van Natuurpunt Studie vzw over de natuurwaarden langs de IJzerenweg:

  • 98 verschillende geregistreerde vogelsoorten
    Daarvan staat méér dan 1/3de op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels in Vlaanderen
  • Waarneming in de bermen van 8 zeldzame plantensoorten en 21 indicatorsoorten (typische soorten voor een bepaalde locatie, die een indicatie van de natuurkwaliteit van die locatie geeft)
  • Waarneming van 83 soorten wilde bijen In de omgeving van de IJzerenweg Registratie van 16 verschillende vleermuissoorten door vleermuisdetectoren

 

Meer info: eindrapport van dit project en de natuurstudie

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Marc Wijnants

Burgemeester, Gemeente Linter

Kevin Lambeets

Natuurpunt Beheer

Jorg Lambrechts

Natuurpunt Studie

Dolf Imbrechts

Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met en dankzij de steun van de gemeenten Tienen, Zoutleeuw, Linter en Geetbets, en met subsidies van provincie Vlaams-Brabant.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be