Landen Renoveert!

Energiezuiniger en kwaliteitsvoller wonen voor mensen met minder middelen

De provincie Vlaams-Brabant start, samen met de stad en het OCMW van Landen en ‘Beter Wonen aan de Gete’, het project ‘Landen Renoveert’. Hierbij gaan ze zo’n 10 huizen vernieuwen. Zo helpen ze ouderen en mensen met een laag inkomen de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. 

De provincie Vlaams-Brabant start, samen met de stad en het OCMW van Landen en ‘Beter Wonen aan de Gete’, het project ‘Landen Renoveert’. Hierbij gaan ze zo’n 10 huizen vernieuwen. Zo helpen ze ouderen en mensen met een laag inkomen de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren.

‘We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. ‘Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste 10 jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen willen we de klimaatdoelstellingen bereiken. Het ontbreekt de mensen aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht afwezig. Daarom hebben onder meer in Tienen, Galmaarden, Halle, Vilvoorde en Sint-Pieters-Leeuw projecten opgezet voor woonrenovatie bij kansengroepen. En nu starten we dus ook in Landen’.
 
De provincie Vlaams-Brabant stelt 300.000 euro ter beschikking aan het OCMW van Landen voor het uitvoeren van noodzakelijk renovatiewerken op vlak van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid bij eigenaars/bewoners met voorrang aan 65+.

Kandidaten moeten wonen in één van de volgende straten: Attenhovenstraat (kruispunt met de Kerkstraat tot het kruispunt met de Oscar Huysecomstraat en de Hertog van Brabantlaan),

Begijnhof, Bovenpoortstraat, Groenendael, Grootveldstraat, Grumstraat, Hoogstraat, J. Ectorsstraat, Kattestraat, Kerkstraat, Louis Gilletplein, Onder de Muur, Op de Muur, Pepijnstraat, Sint-Nortbertusstraat (oneven nr.1 tot nr.81, even nr.2 tot nr.116), Smeestersstraat, Tiensestraat of Tutsestraat.

“Deze Landenaren kunnen zich laten begeleiden wanneer ze hun huis renoveren. Ze krijgen advies op maat over wat ze kunnen doen om hun huis energiezuiniger te maken. Ze worden ook begeleid in het gehele proces van opmaken van een renovatieplan over het zoeken van aannemers, opvolging van de werken tot de betaling van  de facturen. Ze kunnen aanspraak maken op een speciale subsidie van maximaal 30.000 euro die pas moet terugbetaald worden op het moment dat de woning een andere eigenaar krijgt”, zegt Saartje Ieven, schepen van Landen.

De subsidieretentie moet pas worden terugbetaald, bij vervreemding van de woning (verkoop, via erfenis of schenking). Het is dus een renteloze lening met uitgestelde terugbetaling.

Om in te schrijven voor dit project moet de kandidaat voldoen aan volgende voorwaarden:

  • het gezamenlijk belastbaar inkomen mag niet hoger liggen dan 40.810 euro voor een alleenstaande en 57.830 euro voor een gezin van minimum twee personen (aanslagjaar 2017 - inkomsten 2016). Deze bedragen worden verhoogd met 3.490 euro per persoon ten laste
  • behoren tot de doelgroep +65 jaar is een voordeel, geen verplichting
  • de nodige verzekeringen afgesloten hebben (brand en burgerlijke aansprakelijkheid)
  • openstaan voor technische en sociale begeleiding
  • geen ander onroerend goed in volle eigendom of het volledige vruchtgebruik hebben                 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Saartje Ieven

Schepen, Stad Landen

Inne Cornelissen

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be