Landbouwers laten bodem bewerken door ‘beestjes’
De provincie Vlaams-Brabant organiseerde, samen met de Bodemkundige Dienst van België, op 28 januari een ‘Bodemlevendag’ in Heverlee. Landbouwers leerden er wat de positieve effecten zijn van een gezond en actief bodemleven op hun akkers.
Tijdens de ‘Bodemlevendag’ leerden de 70 aanwezigen wat de positieve effecten zijn van een gezond en actief bodemleven op de landbouwpercelen.
“Akkerbouwer of tuinders werken met de bodem, maar een actief en gezond bodemleven werkt ook voor hen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Zorg dragen voor de bodem betekent ook zorg dragen voor het bodemleven”.
De vele natuurlijke processen in de bodem zijn complex en nog weinig bekend. Daardoor wordt de kracht van het bodemleven nog vaak onderschat.
Via het Europese project ‘Leve(n)de Bodem’ werken de partners aan een verdere toename van het bodembewustzijn binnen de landbouwsector. Het leidt ook tot de toepassing van innovatieve bodemmaatregelen op de landbouwbedrijven ten gunste van een duurzame, toekomstgerichte land- en tuinbouwsector.
De provincie Vlaams-Brabant lanceerde ook de nieuwsbrief ‘Bodemwijs’, die informeert over de vooruitgang van het landbouwbodemonderzoek in Vlaams-Brabant.
Inschrijven kan via www.vlaamsbrabant.be/bodemwijs
Deze ‘Bodemlevendag werd georganiseerd in het kader van het grensoverschrijdend Interreg-project Leve(n)de Bodem. Leve(n)de Bodem is een partnerschap van Vlaamse en Nederlandse praktijkcentra, adviesverleners en overheden. In onze provincie werken ook de Bodemkundige Dienst van België (BDB vzw), het Bieteninstituut (KBIVB vzw) en de Nationale Proeftuin voor Witloof (NPW vzw) mee. Verder stelden een tiental landbouwers zich kandidaat als proefveldhouder.