Lagere energiefactuur en betere woonkwaliteit dankzij renovaties in Landen

Renovatieprojecten actief in 30 gemeenten

 

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Landen en ‘Beter Wonen aan de Gete’ lieten de voorbije 5 jaar in Landen in 20 woningen renovaties uitvoeren. Via renovatiebudget met uitgestelde terugbetaling en begeleiding hielpen ze zo woningeigenaars, die over onvoldoende financiële middelen en kennis beschikken, om de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. Landen is één van de 30 gemeenten waar de provincie Vlaams-Brabant momenteel zulke projecten uitvoert.


Bij de opstart van een woningrenovatie is het belangrijk dat eerst de veiligheid en woningkwaliteit aangepakt worden.​ Een volgende stap is de woning energiezuiniger maken. Dat is goed voor het verlagen van de energiefactuur en de impact op het milieu, maar het is niet goedkoop. En al zeker niet voor wie het niet breed heeft.

“Daarom willen we woningeigenaars die financieel niet de middelen hebben voor een renovatie en gebaat kunnen zijn bij begeleiding op maat en woningeigenaars die niet goed weten hoe ze een renovatietraject moeten opstarten, een duwtje in de rug geven om hun woning te renoveren door een aanbod van leningen met uitgestelde terugbetaling. Gemeenten die op ons renovatie-aanbod ingaan, krijgen 30.000 euro per renovatietraject”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen.

In Landen werden er de voorbije 5 jaar 20 renovatieprojecten uitgevoerd.
In Landen werden er de voorbije 5 jaar 20 renovatieprojecten uitgevoerd.

10 renovatieprojecten in Landen afgewerkt

De stad en het OCMW van Landen gingen, samen met het Intergemeentelijke Samenwerkingsproject ‘Beter Wonen aan de Gete’, in op dit aanbod van de provincie.

Ondertussen zijn er in Landen 10 renovatietrajecten afgerond en 10 lopende. ​
Dat gaat onder meer over het uitvoeren van elektriciteitswerken, dakwerken, nieuw buitenschrijnwerk plaatsen, isoleren en badkameraanpassingen. ​

“Bij één van de dossiers moest de elektriciteit vernieuwd worden”, zegt renovatiebegeleider Inne Cornelissen. “Tijdens de werken hebben we een doorgebrande elektriciteitskabel gevonden waarop nog stroom stond. De zekering was niet gesprongen. Door onmiddellijk de elektriciteit aan te pakken hebben we dan ook een acuut brandgevaar kunnen vermijden.”

Resultaten van de reeds uitgevoerde werken in Landen:

  • hellend dak: 3
  • zolderisolatie: 2
  • elektriciteit: 4
  • badkamers: 4
  • buitenschrijnwerk: 6

Een voorbeeld van renovatiewerken in Landen: foto boven: voor de renovatie, foto onder: na de renovatie.

De noodkopers/noodeigenaars worden tijdens het hele renovatieproces intensief begeleid. Zo helpt de renovatiebegeleider bij de opmaak van een renovatieplan, het contacteren van aannemers, het vergelijken van offertes, het opvolgen van de werken, het betalen van facturen en het aanvragen van premies. De renovatiebegeleiders ontzorgen dus de noodkopers en lokale OCMW’s, maar zorgen ervoor dat zij wel betrokken blijven.

“In onze stad is er een netwerk van hulpverleners samengebracht om de juiste mensen te vinden om hen een grote stap vooruit te laten maken om kwalitatief te wonen. Dit is een samenwerking geweest met vele lokale partners, OCMW en stad Landen, IGS Beter Wonen aan de Gete en Begeleid Wonen Tienen”, zegt Saartje Ieven, schepen voor wonen. “We zijn heel tevreden met het resultaat. Daarom zetten we deze samenwerking verder. We streven ernaar om 10 subsidieretentie-dossiers te combineren met 10 Noodkoopfonds-dossiers om zo 10 keer een renovatiebudget van 30.000 en 50.000 euro ter beschikking te hebben voor renovatiewerken.”

Vertegenwoordigers van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Landen tekenden op 29 juni een samenwerkingsovereenkomst voor bijkomend renovatiebudget met uitgestelde terugbetaling
Vertegenwoordigers van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Landen tekenden op 29 juni een samenwerkingsovereenkomst voor bijkomend renovatiebudget met uitgestelde terugbetaling


Renovatieprojecten in 30 gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant gaat dit project nog uitbreiden. ​
“We gaan hierbij inzetten op vereenvoudiging en opschaling met de hulp van externe renovatiebegeleiders. Het doel is efficiëntiewinsten, optimalere renovaties op vlak van woningkwaliteit en energie en dit jaar 130 nieuwe renovaties opstarten”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.

De provincie Vlaams-Brabant is momenteel in 30 gemeenten actief met renovatiebegeleiding en uitvoeren van renovaties met uitgestelde terugbetaling.

30 gemeenten (in blauw) zijn ingegaan op het provinciale renovatieproject
30 gemeenten (in blauw) zijn ingegaan op het provinciale renovatieproject

Ondertussen staat de teller al op 300-tal voortrajecten waarvan een 240-tal renovaties gestart zijn en een 160-tal afgerond.

De huidige stand van zaken van de renovatieprojecten
De huidige stand van zaken van de renovatieprojecten

Meer info: Renovatielening met uitgestelde betaling (vlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Saartje Ieven

Schepen, Stad Landen

Gert Poulman

Projectcoördinator bij dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Antonella Saraniti

Projectcoördinator woonbeleid, Stad Landen

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be