Kwaliteitslabel voor zorgprofessionals die werken met kankerpatiënten.

Het Institute for Professional Care vzw deelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, het Kanker Beauty/Hair Professional-label uit aan 10 afgestudeerden. Deze gediplomeerde schoonheidsspecialisten en kappers zijn nu getraind om beter om te gaan met klanten met kanker.   

Nood aan verzorging voor kankerpatiënten

Kanker is een ziekte met veel gevolgen, zowel lichamelijk als emotioneel. Bovendien kan de kankerbehandeling een negatieve invloed hebben op het uiterlijk, zoals een droge of een vette huid, haaruitval, uitvallende wimpers of broze nagels.

En dan komt hulp van een schoonheidsspecialist, een visagist, of een pedicure van pas. Met hem of haar kan men in alle vertrouwen praten over de veranderingen aan het lichaam. En krijgt men deskundig advies over de producten die men het best kan gebruiken.

Toch moeten patiënten vaak een enorme drempelvrees overwinnen om bij een schoonheidsspecialist aan te kloppen. En ook voor die specialist is het niet altijd makkelijk te weten hoe om te gaan met de ziekte of welke producten te gebruiken. Want deze elementen zitten niet in hun basisopleiding.

‘Daarom willen we het mee mogelijk maken dat elke kankerpatiënt een optimale behandeling krijgt, met aandacht voor de levenskwaliteit’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gezondheid en economie. ‘Hiertoe nemen we actief deel aan het provinciaal platform zorgberoepen. Een platform dat de kwaliteit van de zorg en de zorgopleidingen wil verhogen, en dat meer jongeren wil warm maken voor een carrière in de zorg. Want de vraag naar arbeidskrachten zal in de volgende decennia enorm toenemen. Door de vergrijzing van de bevolking, maar ook door de pensioneringsgolf in de sector. Op die vraag moeten wij een gepast antwoord bieden. In samenwerking met de scholen én de werkvloer’.
 

Gespecialiseerde opleiding voor zorgprofessionals

Het Institute for Professional Care (IFPC) vzw leidt gediplomeerde schoonheidsspecialistes en kappers op om beter om te gaan met mensen met kanker.

Binnen de ziekenhuismuren is er voor mensen met kanker een beperkt aanbod aan verzorging en massage. Maar éénmaal buiten het ziekenhuis is er nauwelijks tot geen aanbod.  

Daarom organiseert het IFPC deze opleiding, die begeleidt wordt door een oncologisch team uit het ziekenhuis. De studenten volgen een opleidingstraject van 20 lesdagen en 120 uur ervaringsperiode met toetsen, examens en eindwerk.  Hierdoor zijn ze in staat om met kennis van zaken en op een professionele manier verzorgingen en massages aan te bieden.
Na dit jaartraject worden ze erkend als Kanker Beauty of Hair Professional. De erkenning komt in de vorm van een kwaliteitslabel dat jaarlijks hernieuwd wordt en enkel behaald kan worden door diegene die de jaarlijkse vormingen bij wonen.

Gudrun Denhaen

Diensthoofd economie, Provincie Vlaams Brabant

Marc Florquin

Gedeputeerde voor gezondheid en economie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be