Kunstenaarscollectief bouwt met bewoners en landbouwers aan kunstwerk op Plateau van Duisburg

De provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid en de gemeenten Huldenberg en Bertem gaven het kunstenaarscollectief ‘Observatorium’ de opdracht om, samen met de inwoners en de landbouwers, een kunstwerk te maken op het Plateau van Duisburg. Dit kunstwerk zal dienst doen als uitkijk- en rustpunt op de hoogste plaats van de regio.

 

“Om dit traject in goede banen te leiden, namen we kunstbemiddelaar ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ onder de arm”, zegt Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg. “Eind 2022 startte deze bemiddelaar een participatief traject op met een groep van opdrachtgevers om de opdrachtformulering te bepalen en een kunstenaar voor te dragen. Deze groep bestaat telkens voor een derde uit inwoners van de nabijgelegen dorpskernen, lokale landbouwers en vertegenwoordigers van de cultuurraden. De opdrachtgeversgroep schoof het kunstenaarscollectief ‘Observatorium’ uit Rotterdam naar voor om het kunstwerk te realiseren.”

Een vertegenwoordiging van de opdrachtgeversgroep en het kunstenaarscollectief, kunstbemiddelaar Astrid Goubert, gedeputeerde Ann Schevenels, burgemeesters Joël Vander Elst en Danny Vangoidtsenhoven ​ en schepen Yvette Laes op de plaats waar het kunstwerk gaat komen.
Een vertegenwoordiging van de opdrachtgeversgroep en het kunstenaarscollectief, kunstbemiddelaar Astrid Goubert, gedeputeerde Ann Schevenels, burgemeesters Joël Vander Elst en Danny Vangoidtsenhoven ​ en schepen Yvette Laes op de plaats waar het kunstwerk gaat komen.

“Met dit uitkijkpunt willen we het weidse landbouwlandschap tussen de dorpen Neerijse en Leefdaal in de verf zetten”, zegt Joël Vander Elst, burgemeester van Bertem. “Het kunstwerk moet het verhaal vertellen van de huidige gebruikers en de landbouwers als voedselproducenten en landschapsbeheerders. We zijn dan ook blij dat ‘Observatorium geselecteerd werd omdat hun kunstwerken zich nestelen in het landschap waar ze deel van uitmaken en uitnodigen om hier op een andere manier naar te kijken”. ​ ​

Met dit uitgangspunt gaan de kunstenaars, samen met de opdrachtgeversgroep, de komende maanden verder aan de slag.

“Het unieke kunstwerk zal voor de zomer van 2024 onthuld worden op het Plateau van Duisburg. Het wordt één van de eerste terreinrealisaties van het strategisch project Walden dat de samenwerking tussen de partners verder versterkt. Iets wat we vanuit de provincie enorm toejuichen”, besluit Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.


De opdracht voor het maken van het kunstwerk kadert in het strategisch project Walden en kwam er na de oproep “Kunst in Opdracht in de Publieke Ruimte” van het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd en Media.

Het strategisch project Walden is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Het project is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Danny Vangoidtsenhoven

Burgemeester, Gemeente Huldenberg

Joël Vander Elst

Burgemeester, Gemeente Bertem

Els Van Loon

Coördinator, Strategisch Project Walden

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be