Kringwinkel Hageland zet extra in op taalcoaching van mensen die moeilijk werk vinden op de arbeidsmarkt

Kringwinkel Hageland geeft een tweede leven aan herbruikbare goederen. De vzw biedt ook tewerkstellings- en opleidingskansen aan zo’n 300 personen die geen werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo’n opleiding die de organisatie, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, aanbiedt is ‘taalcoaching (Nederlands) op de werkvloer’. Want onvoldoende Nederlands op de werkvloer kunnen spreken en begrijpen is een obstakel om er werk te vinden.
Kringwinkel Hageland is al 29 jaar goed voor mens en milieu in de ruime regio rond het Hageland. De vzw geeft niet alleen een tweede leven aan herbruikbare goederen, ze zet ook dagelijks in op de talenten van haar meer dan 350 medewerkers.
Kringwinkel Hageland geeft momenteel werk aan meer dan 300 maatwerkmedewerkers in verschillende contracten en statuten. Deze medewerkers hebben talenten, maar ook een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt waardoor ze er geen werk vinden.
Het zijn deze struikelblokken die het leerbedrijf van Kringwinkel, samen met de medewerker(s) en met ondersteuning van professionele partners zoals LIGO en I-Diverso, wil wegwerken zodat doorstroming toch mogelijk wordt.
Taalcoaching op de werkvloer
Anderstalige medewerkers volgen tijdens hun arbeidstraject bij Kringwinkel vaak al Nederlandse les bij een externe onderwijspartner.
“Toch merkten we op dat dit niet altijd voldoende is voor medewerkers om Nederlands te durven spreken op de werkvloer. Daarom startte ons leerbedrijf in mei 2024 het project “taalcoaches” op. Het leerbedrijf vond ondertussen 9 gepassioneerde vrijwilligers die regelmatig één-op-één taalcoaching geven aan anderstalige medewerkers op de werkvloer. We merken nu al een verschil”, zegt Paul Stessens, Algemeen Directeur van Kringwinkel Hageland vzw.

Train de trainer - train de taalcoaches
Kringwinkel wil in de toekomst niet alleen deze extra taalbegeleiding van de medewerkers blijven aanbieden, ook het talent van de vrijwillige taalcoaches verdient ondersteuning.
“We merken dat een goede begeleiding van en voldoende professionele tools voorzien voor de taalcoaches cruciaal zijn om tot goede resultaten te komen. Daarom worden de taalcoaches nu al deskundig begeleid door een trainer taalcoaching van I-Diverso. En het is hier dat Kringwinkel Hageland, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, in 2025 verder op wil blijven inzetten. Dit project moet ons mogelijk maken om elke taalcoach op termijn een taalbox vol handige tools te kunnen aanbieden en om huidige en nieuwe taalcoaches waar nodig te kunnen blijven vormen en ondersteunen”, zegt directeur Paul Stessens.
Provincie vult lacune in aanbod taalcoaching
“Het aantal anderstalige medewerkers in maatwerkbedrijven is groot. Door het inzetten van taalcoaches kan er toch een antwoord geboden worden op de nood aan taalverwerving van deze doelgroep. Maar het is ook belangrijk dat ze voldoende ondersteund worden in de uitvoering van hun opdracht. Het versterken van het Nederlands in al zijn facetten maakt dat de medewerker beter begrepen wordt en zich beter voelt in zijn werkomgeving. En zo ook gemakkelijker kan doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Daarom ondersteunen we dit project van Kringwinkel met 14.814,14 euro”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor economie en Vlaams karakter.
Gunther Coppens
Yana Pulinckx
Emmy De Weerdt
Frank Ilsbroux