Kordate aanpak coronamaatregelen

Samenwerking gouverneur, politie en parket

De handhaving van de coronamaatregelen in Vlaams-Brabant wordt al sinds het begin van de coronacrisis zorgvuldig afgestemd met politie en parket. Ook vandaag vond opnieuw een overleg plaats tussen de gouverneur en de procureurs des Konings, een afvaardiging van korpschefs en de bestuurlijk directeurs-coördinatoren van de federale politie in onze arrondissementen, om een gezamenlijke handhavingsaanpak af te spreken. Dit keer sloten ook de verschillende inspectiediensten en arbeidsauditeurs aan, die zich voornamelijk focussen op de naleving van de coronamaatregelen in de bedrijven en handelszaken, waar de naleving van de maatregelen uiteraard ook cruciaal is. Naast een uitwisseling van informatie en ervaringen, werd duidelijk dat er op lokaal vlak al heel wat samenwerking plaats vindt tussen sociale inspectiediensten en politie. Er ​ werd beslist om deze bestaande samenwerkingen tijdens de komende weken uit te breiden met een gezamenlijke gecoördineerde actie op provinciaal vlak.

 

"Tijdens de voorbije maanden hebben onze politiediensten in Vlaams-Brabant steeds een handhavingsstrategie gehanteerd waar, naast sensibilisering, steeds meer verbaliserend werd opgetreden", zegt provinciegouverneur Jan Spooren. "Er werd vandaag unaniem beslist om deze strengere en kordate aanpak ook tijdens de eindejaarperiode onverminderd verder te zetten. Er worden ‘coronaploegen’ ingezet in onze politiezones, om zeer specifiek over de naleving van de maatregelen te waken. Waar nodig levert de federale politie ondersteuning aan de lokale politiezones, om extra controleploegen op het terrein te brengen. De aanpak van de coronacrisis blijft prioritair voor onze politie, en bijgevolg worden hierin de nodige mensen en middelen geïnvesteerd. Het blijft vanzelfsprekend ook cruciaal om bij alle handhavingsacties de wettelijke kaders strikt te respecteren".

Dat er wordt opgetreden, blijkt ook uit de cijfers. ​
Sinds het begin van de coronacrisis tot en met 30 november zijn in Vlaams-Brabant 9.998 inbreuken vastgesteld tegen de coronamaatregelen. ​
De meest voorkomende inbreuken zijn die rond de niet-naleving van het samenscholings-verbod (40,5%) en de niet-naleving van het verplaatsingsverbod (22,3%). Inbreuken op de mondmaskerplicht maken 9% uit ​ ​
Het openbaar ministerie geeft de hoogste prioriteit aan de vervolging van inbreuken tegen de coronamaatregelen. Zowel in parket Leuven als in parket Halle-Vilvoorde gaat men effectief aan de slag met de vaststellingen van de politiediensten. 

Op dinsdag 22 december plant de gouverneur een overleg met alle burgemeesters van Vlaams-Brabant, om met hen een stand van zaken op te maken over de verschillende aspecten van het coronabeleid. Hier zal ook specifiek worden stilgestaan bij de handhaving van de maatregelen tijdens de eindejaarperiode.

 

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be