Klimaatmobiel en BENOvatiecoach helpen Lubbekenaars beter renoveren

Sinds maart zijn er 4 klimaatmobielen op rondreis door de Vlaams-Brabantse gemeenten. Lubbeek schakelt één van deze klimaatmobielen in om haar inwoners te informeren over energiebesparing, hernieuwbare energie en andere klimaatacties. Bert Baes, de BENOvatiecoach van IGO, reist mee. Hij begeleidt mensen met renovatieplannen. Zo zorgt hij voor een volledige doorlichting van de woning, stelt hij een renovatieplan op en begeleidt hij de renovatie van a tot z.

Klimaatmobiel in Lubbeek

Sinds maart trekken vier klimaatmobielen doorheen Vlaams-Brabant. Gemeenten kunnen deze klimaatmobielen inschakelen om hun inwoners te informeren over energiebesparing, hernieuwbare energie en de gemeentelijke klimaatacties.  

‘Deze klimaatmobielen moeten ons helpen om onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken, met name om de CO2-uitstoot terug te dringen met 80 tot 95%. In de klimaatmobiel krijgen mensen informatie over het renoveren van de woning, energiepremies en -leningen en provinciale groepsaankopen voor energetische renovaties. Ook de mogelijkheden om samen te investeren in hernieuwbare energie via bijvoorbeeld een burgercoöperatie komen aan bod’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Dat is belangrijk want huishoudens zijn goed voor 30% van de CO2-uitstoot in onze provincie. Een goed gerenoveerde woning is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee’.

‘We willen onze inwoners graag stimuleren om hun woningen energiezuiniger te maken’, zegt Geert Bovyn, schepen van duurzaamheid van de gemeente Lubbeek. ‘De klimaatmobiel moet hen daarbij helpen. Tegelijkertijd geven we zelf ook het goede voorbeeld door onze eigen gebouwen energie-efficiënter te maken’.

Op www.vlaamsbrabant.be/klimaatmobiel kan men zien wanneer de klimaatmobiel langskomt in jouw gemeente.

Dit initiatief is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en de partners van het Vlaams-Brabants Klimaatnetwerk: Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland.

 

Beter renoveren met een coach

Aansluitend zetten de provincie Vlaams-Brabant en de partners van het Vlaams-Brabantse Klimaatnetwerk, elk in hun regio, een BENOvatiecoach aan het werk. 

‘Inwoners die een renovatie plannen, kunnen tijd en energie winnen door beroep te doen op de BENOvatiecoach’, zegt Bert Baes, renovatiebegeleider van IGO. ‘BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. Dat wil zeggen met hogere ambities op vlak van energieprestaties, goed gepland en met de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde. Zo kan men meteen genieten van een lagere energiefactuur, meer wooncomfort, hogere vastgoedwaarde, minder CO2-uitstoot en tal van energiepremies’. 

Samen met een expert van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen zorgt de coach voor een volledige doorlichting van de woning en stelt hij/zij een uitgekiend BENOvatieplan op, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de aanvrager. Hij/zij geeft aan welke maatregelen men kan nemen en in welke volgorde,  met telkens een indicatie van de investeringskosten en de energiebesparing. De coach zoekt, samen met de aanvrager naar de beste aannemers, helpt bij het opvragen en vergelijken van offertes en volgt de uitvoering van de werking op. Tot slot helpt hij/zij bij het aanvragen van de premie. 

Dankzij de burenpremie van de netbeheerder en de steun van de provincie Vlaams-Brabant en gemeente kost deze begeleiding slechts 100 euro. Je krijgt deze 100 euro terug zodra jij en 9 andere inwoners van jouw gemeente de coach inschakelen en minstens één energiebesparende maatregel uitvoeren.

Energierenovaties die in aanmerking komen voor een begeleiding zijn dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en ventilatie.

 

 [

 

 

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Geert Bovyn

Schepen van duurzaamheid, Gemeente Lubbeek

Bert Baes

Renovatiebegeleider, IGO

Wouter Jaspers

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be