Klaprozen toveren Panquinkazerne in Tervuren om tot vredessite
Van 20 juni tot 11 november wordt de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite. Een klaprozeninstallatie herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Bijna 100 jaar geleden, op 11 november 1918, eindigde de Eerste Wereldoorlog. Dit zal in 2018 wereldwijd herdacht worden. Ook in Vlaams-Brabant.
Het wordt een herdenking van de vrede en de hoop die hebben gezegevierd over de oorlog. En dat zal in 2018 in Vlaams-Brabant heel wat boeiende initiatieven opleveren. Eén daarvan is de klaprozeninstallatie in de Panquinkazerne in Tervuren. Het wordt een adembenemende installatie waarbij bezoekers de site niet enkel op een unieke manier zullen kunnen ontdekken.
Landschaps- en tuinarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex ontwierpen een 100 meter lange balk die start op het hoefijzerplein van de Panquinkazerne en verder in hoogte toeneemt over de Sint-Hubertussite. Vandaaruit zal de bezoeker een unieke kijk hebben op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers van Tervuren.
De balk wordt gevormd uit twee parallel lopende muren opgebouwd met gestapelde boomstammen. Tussen de muren in vormt zich een wandelpad dat de impressie van een loopgracht geeft.
De kopse kanten van alle stammen worden aan weerszijden rood geverfd met een zwart hart (klaprozen) als symbool voor de vele duizenden slachtoffers tijdens de Groote oorlog.
Het hoefijzerplein wordt omgevormd tot een graanveld bezaaid met klaprozen waar de balk doorheen loopt. Het graanveld verwijst naar de grote slagvelden waar na de strijd klaprozen uit de grond schoten.
Ook het herdenkingsmonument dat reeds op de Panquinsite staat, wordt opnieuw in de aandacht geplaatst. Het nieuwe pleintje aan het herdenkingsmonument, dat in zwarte leisteenschilfers wordt aangelegd, contrasteert sterk met de rode balken waar de bezoekers door wandelen.
‘De bezoekers zullen ook de mogelijkheid hebben om hun boodschap van vrede en hoop neer te schrijven en te posten in een aantal holtes die in de balk worden ingewerkt’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Zo staat de balk niet enkel symbool voor de herdenking van de Groote Oorlog, maar ook voor hoop en vrede. Want ook vandaag is oorlog jammer genoeg nog bittere realiteit voor heel wat mensen’.
Bezoekers kunnen de site van 20 juni tot 11 november 2018 dagelijks gratis ontdekken.