Kinderen leren over appelen en peren bij de fruitteler
Plukvers van de pers
In welke omstandigheden kan een fruitteler appelen en peren bewaren? Wat is rebutfruit? Hoe werkt een refractometer? Op deze en andere vragen krijgen zo’n 400 leerlingen de komende weken antwoorden. In het kader van het gratis, educatief programma ‘Plukvers van de pers’ brengen ze in oktober met hun klas een bezoek aan een fruitteler in de provincie Vlaams-Brabant.
Vlaams-Brabant is één van de belangrijkste productieregio’s van fruit in Vlaanderen. Met het educatief programma ‘Plukvers van de pers’ biedt de provincie Vlaams-Brabant kinderen de kans om de fruitstiel te ontdekken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen. Aan de hand van vijf workshops maken de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste middelbaar secundair onderwijs kennis met het werk van de fruitboeren.
“Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel en een peer met een refractometer”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “En krijgen ze de cellen te zien waar het fruit op een laag zuurstofniveau wordt bewaard. Ze leren ook dat rebut appelen zijn van mindere kwaliteit die verwerkt worden tot fruitsap, jam of appelmoes. Tot slot gaan ze zelf plukken in de boomgaard van de fruitboer. En wat smaakt er beter dan een vers geplukt streekproduct?”
Overzicht van ‘Plukvers van de pers’:
Datum | Bedrijf
|
Dinsdag 10 oktober | Billens-Van Laer Meintjesstraat 5 Gooik 9.30 tot 14.30 uur
|
Donderdag 19 oktober | Jan Van der Velpen Opvelpsestraat 45 Bierbeek 9.30 tot 11.30 uur
|
Vrijdag 20 oktober | Stefan Veulemans Voorbosweg 20 Kortenaken 9.30 tot 14.30 uur
|
Donderdag 26 oktober | Healthy Fruit BVBA Vinnestraat 45C Zoutleeuw 9.30 tot 11.30 uur
|
Tom Dehaene
Ines Philippaerts
Frank Ilsbroux