Kinderen leren over appelen en peren bij de fruitteler

Plukvers van de pers


In welke omstandigheden kan een fruitteler appelen en peren bewaren? Wat is rebutfruit? Hoe werkt een refractometer? Op deze en andere vragen krijgen zo’n 400 leerlingen de komende weken antwoorden. In het kader van het gratis, educatief programma ‘Plukvers van de pers’ brengen ze in oktober met hun klas een bezoek aan een fruitteler in de provincie Vlaams-Brabant.

 

Vlaams-Brabant is één van de belangrijkste productieregio’s van fruit in Vlaanderen. Met het educatief programma ‘Plukvers van de pers’ biedt de provincie Vlaams-Brabant kinderen de kans om de fruitstiel te ontdekken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen. Aan de hand van vijf workshops maken de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste middelbaar secundair onderwijs kennis met het werk van de fruitboeren.

Leerlingen maken kennis met appelen en peren in de boomgaard van een fruitbedrijf.
Leerlingen maken kennis met appelen en peren in de boomgaard van een fruitbedrijf.

“Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel en een peer met een refractometer”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “En krijgen ze de cellen te zien waar het fruit op een laag zuurstofniveau wordt bewaard. Ze leren ook dat rebut appelen zijn van mindere kwaliteit die verwerkt worden tot fruitsap, jam of appelmoes. Tot slot gaan ze zelf plukken in de boomgaard van de fruitboer. En wat smaakt er beter dan een vers geplukt streekproduct?”

 

Overzicht van ‘Plukvers van de pers’:

Datum

Bedrijf

 

Dinsdag 10 oktober

Billens-Van Laer

Meintjesstraat 5

Gooik

9.30 tot 14.30 uur

 

Donderdag 19 oktober

Jan Van der Velpen

Opvelpsestraat 45

Bierbeek

9.30 tot 11.30 uur

 

Vrijdag 20 oktober

Stefan Veulemans

Voorbosweg 20

Kortenaken

9.30 tot 14.30 uur

 

Donderdag 26 oktober

Healthy Fruit BVBA

Vinnestraat 45C

Zoutleeuw

9.30 tot 11.30 uur

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be