Kinderen in ziekenhuis bezoeken museum via virtual reality
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt 5 jeugdorganisaties die hun droom willen waarmaken. Eén van deze dromen is het project ‘Virtual reality als brug tussen museum en ziekenhuis’. Met dit project delen kinderen de ervaring van een museumbezoek via een virtual reality-bril met leeftijdsgenoten in het ziekenhuis. Ze worden hierbij begeleid door Leitmotif vzw en M-Museum Leuven
‘Vorig jaar lanceerde de provincie Vlaams-Brabant de campagne ‘Hey… ik heb een idee’. Hiermee wilde de provincie, in het laatste jaar dat jeugd nog een provinciale bevoegdheid was, jeugdorganisaties, kinderen en jongeren die een buitengewone droom willen waarmaken een ultieme duw in de rug geven.
‘We ontvingen 19 inzendingen waarvan er 5 door de jury geselecteerd werden’, zegt gedeputeerde Tie Roefs. ‘Deze 5 projecten sloten aan bij de speerpunten van het provinciaal jeugdbeleid, namelijk ‘jongeren en duurzaamheid’, ‘jongeren en digitalisering’ en ‘jongeren en cultuur’.
Eén van de winnende projecten is ‘Virtual reality als brug tussen museum en ziekenhuis’ van Leitmotif vzw, in samenwerking met M-Museum Leuven, KULeuven en ket Kinderziekenhuis van UZ Leuven.
‘Tijdens creatieve workshops maakten 9 kinderen van 11 en 12 jaar vanuit hun eigen beleving 360° video-opnames van de collectie in Museum M. Via een virtual reality-bril deelden ze hun ervaring met leeftijdsgenoten in het ziekenhuis. Zo leerden ze het museum op een interactieve en innovatie manier kennen en hun leeftijdsgenoten in het ziekenhuis kregen de kans om via virtual reality Museum M te bezoeken’, zegt Iwona Pom, projectverantwoordelijke van Leitmotif.
‘De bedoeling is om het inzicht en de exploratie van de museumcollecties door de jongeren te stimuleren en het aanbod voor de jonge generatie te verrijken. Jongeren gaan niet zo vaak naar een museum omdat ze innovatievere communicatiekanalen gebruiken. Jongeren verwachten interactieve ‘dialoog’ met de inhoud en de mogelijkheid om coauteurs te worden. Op die manier kunnen we de museumcollecties terug tot het leven brengen en sociaal relevant maken’, zegt Peter Barry, directeur van M-Museum Leuven.
De andere geselecteerde projecten zijn: ‘Samen op stap-de app’ van Het Balanske in Tielt-Winge, ‘Oud schoolgebouw claimen’ van de jeugddienst van Liedekerke, ‘Speelweek voor kinderen in asielcentra’ van Jonge Helden in Scherpenheuvel en ‘Ovenburen’ van jeugdhuis ’t Paenhuys uit Hoegaarden.