Kick-off Wijnstraat

De start van een wijnstraat in het Noorden van Europa. In een unieke samenwerking bundelen Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen en te verbinden over 4 wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg. Dat verbinden gebeurt via een onderzoek over regionale wijnidentiteit, productontwikkeling van een wijnroute en wijnbeleving en een innovatief en duurzaam wijnecosysteem.

 

Partners Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Visit Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Gemeente Kerkrade, Stad Borgloon, Visit Limburg en Wijngoed Raar Saint Remi werken gedurende 3 jaren samen om dit te realiseren. Het project wordt mede gefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en Toerisme Vlaanderen.

Het doel? Streven om een wijnregio in opmars (groeiend aantal wijnmakers en kwaliteitswijnen) met een unieke geologische stapeling van ijzerzandsteen, mergel, grind en löss op de korte afstand van 80 km en een gedeelde cultuurhistorische wijngeschiedenis (de praktijk van het wijn maken met dank aan de Romeinen) te verbinden tot een uniek, grensoverschrijdend toeristisch verhaal: een wijnstraat. ​
Wijnbeleving staat centraal. Synergieën met andere sectoren zoals lokale keuken, cultureel erfgoed, landschapsbeleving en andere toeristische ervaringen lenen zich uitstekend voor verdere toeristische uitbouw. 

Via een wijnecosysteem wordt er gezocht en gebouwd aan duurzame verbindingen. De tastbare uitwerking wordt een fysieke wijnroute die te voet, met de fiets en/of in etappes afgelegd kan worden over 3 provincies heen: Vlaams-Brabant, Limburg en Nederlands-Limburg. 6 wijnhubs of erfgoedsites met een duidelijk wijn-historisch verleden, worden toegangspoorten voor deze wijnroute. Concreet gaat het om: Kasteel van Horst (Hageland), Stroopfabriek Borgloon (Haspengouw), het Kasteel van Leut (Maasvallei België), Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg).

Het Hageland is de oudste erkende wijnstreek van België, waar de ijzerzandsteen de perfecte ondergrond vormt voor een heel eigen terroir, dat weten de wijnbouwers van weleer en van nu maar al te goed.” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van toerisme van de provincie Vlaams-Brabant. “Door de wijnstraat kunnen nog meer bezoekers genieten van de Hagelandse wijn, het unieke Hagelandse landschap en de gezellige sfeer, de ideale wijnbestemming voor een kort verblijf”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Met de opstart van de wijnstraat hoopt het consortium niet alleen wijnliefhebbers aan te trekken, maar ook een breed publiek te inspireren om te genieten van een duurzame en betekenisvolle toeristische (wijn)ervaring.

Op 29 april werd het project 'Wijnstraat' voorgesteld.
Op 29 april werd het project 'Wijnstraat' voorgesteld.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Isabelle Hollevoet

Regiocoördinator Hageland, Toerisme Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be