Kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange krijgen herbestemming

De provincie Vlaams-Brabant heeft de eerste vijf landelijke kerken, die ze zal ondersteunen met het uittesten van een herbestemming, geselecteerd. In de kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange zal er een pop-up worden ingericht.

“We selecteerden vijf kerken waarvan we denken dat ze met een duwtje in de rug opnieuw een spilfunctie in de dorpskernen kunnen opnemen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.

De laureaten zijn de kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem (St.-Laurentius) en Wange.
Ze krijgen elk 25.000 euro als startbudget en begeleiding van PARCUM, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur.

Bij de selectie werd onder meer rekening gehouden met de betrokkenheid van partners en lokale gemeenschap, de eerste bestemmingsideeën, de haalbaarheid op vlak van timing en een evenwichtige spreiding over het arrondissement.

“Het betrekken van de lokale gemeenschap is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Hoe groter het draagvlak van het bestemmingsidee, hoe groter de kans dat er een duurzaam vervolg aan de pop-up kan worden gebreid. Via een participatietraject zullen de plannen concreet uitgewerkt worden”, zegt Birgit Scheys-Thys van PARCUM.

De eerste indienronde richtte zich tot kerkbesturen, gemeenten en vzw’s uit het arrondissement Leuven. Voor het arrondissement Halle-Vilvoorde volgt dit najaar een oproep.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa, Provincie Vlaams-Brabant

Eva Roeykens

Plattelandscoördinator, Provincie Vlaams-Brabant

Birgit Scheys-Thys

Adviseur religieus erfgoed, PARCUM

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be