Kastanjebomen Ter Tommendreef in Grimbergen krijgen noodzakelijke zorg

Een dreef, een laan: het spreekt tot de verbeelding. Ellenlange bomenrijen langs de kant van de weg gidsen je bijna letterlijk naar je bestemming. De Ter Tommendreef in Grimbergen is zo’n feeërieke plek. Eentje waar momenteel extra zorg aan besteed wordt.

Natuurbehoud begint in Grimbergen bij adequate boomzorg. Met de nodige expertise ontwikkelen de ploegen een gepast onderhoudsplan. Bomen worden ook nooit zonder aanleiding gerooid. Specifiek in de Ter Tommendreef werken de gemeente en Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, aan het beheer van de majestueuze kastanjebomen.

“De bomen hebben een belangrijke erfgoedwaarde voor onze gemeente en regio”, stelt Karlijne Van Bree, schepen van erfgoed. “Ze vormen een prachtige bomenrij aan de ingang van de Borcht en geven een waardevolle groene structuur in deze wijk. Ze zorgen bovendien voor zuurstof en zijn een natuurlijke filter bij extreem hoge temperaturen.”

Snoeiwerken in de Ter Tommendreef in Grimbergen
Snoeiwerken in de Ter Tommendreef in Grimbergen

 


Drie concrete maatregelen ter bevordering van boomvitaliteit en levensduur

Zoals bij elk kwalitatief project werd ook hier gestart met een grondig onderzoek. ​
Terra Nostra België, een specialist in bodem- en boomonderzoek, bestudeerde de conditie van de paardenkastanjes. In navolging van dat verslag liggen nu drie concrete actiepunten op tafel die de vitaliteit en de levensduur van de bomen moeten verbeteren, alsook de veiligheid waarborgen:

  1. Garanderen van veiligheid voor omwonenden en voorbijgangers door rooien van risicovolle bomen.
    Twee bomen werden intussen geveld. Hun verlies wordt gecompenseerd door de aanplant van nieuwe hoogstambomen in de omgeving.
  2. Gericht snoeien van bomen ter verbetering van de vitaliteit en in functie van de vrije doorgang van verkeer.
    Ook deze actie draagt bij tot de algemene veiligheid. De aannemer staat uiteraard in voor het opruimen van het snoeiafval.
  3. Losser maken van de omringende grond rond de bomen om voldoende wortelruimte te creëren. ​
    De extra ruimte helpt de bomen om gezond te blijven. Er worden ook extra voedingsstoffen toegediend.


De Paardenkastanjedreef is een relict van het voormalige domein van Borcht en een getuige van het verdwenen kasteel Ter Tommen. Om dit belangrijk landschappelijk erfgoed te bewaren zijn aangepaste beheermaatregelen vereist om het te behoeden voor verder verval.

"Voor het voorafgaand onderzoek door een bomenexpert en voor de beheers- en herstelwerken kon de gemeente rekenen op een provinciale subsidie en dit voor 35% van de kosten. We stimuleren via dit reglement niet alleen het behoud van waardevol bouwkundig erfgoed, maar ook van landschappelijk en archeologisch erfgoed”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Aanvang snoeiwerken 12-16 september

Een gespecialiseerde boomverzorgingsfirma staat in voor de snoeiwerken en bodemverbetering. Die waren al sinds juni aangekondigd. De snoeiwerken starten effectief deze week.

“Om de hinder die deze werken met zich meebrengen maximaal te beperken, werkt de aannemer met een mobiele werf. Daarnaast wordt er in de Ter Tommendreef een voorrangsregeling ingesteld. Op die manier blijft de doorgang voor alle verkeer mogelijk”, zegt Kirsten Hoefs, schepen van groen. “De standplaatsverbetering van de bomen wordt voorlopig niet uitgevoerd. In de huidige droogte hebben deze werken niet het gewenste effect: het losmaken van de grond gebeurt best in een periode dat de grond vochtig is. De werken worden nog verplaatst naar het najaar”.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Karlijne Van Bree

Schepen, Gemeente Grimbergen

Patrick Endels

Coördinator, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be