Kapel in Bertem werd ingezegend na restauratie
Puttebos viert feest
Op zaterdag 17 mei werd de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid, beter bekend als de Kapel van Puttebos, feestelijk ingezegend door deken Patrick Maervoet. De kapel was recent gerestaureerd door de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF) en de gemeente Bertem.
Restauratie van eeuwenoude kapel
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid, alias de Kapel van Puttebos, was de voorbije jaren in slechtere staatgeraakt en moest onderhouden en gerestaureerd worden. De kapel in zijn huidige vorm dateert al van omstreeks 1727.
In 2018 werd de kapel geschonken aan de gemeente Bertem, waarna ze in 2023 in beheer werd gegeven aan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF).
“ERF heeft immers de kennis in huis om de nodige restauratiewerken op zich te nemen. En zo zijn wij als gemeente verzekerd dat de juiste werken worden uitgevoerd aan dit fraai stukje erfgoed”, zegt Marc Morris, schepen van Openbare Werken en Erfgoed.
Begin maart gingen de werken van start. Het schrijnwerk en glas-in-lood werden hersteld, de deur verstevigd, het smeedwerk ontroest en geschilderd, de scheuren in het interieur werden waar nodig hersteld met een kalkmortel. Hierna werd aan de hand van verschillende testen een kalkverf in blauwe schakering gekozen voor het verven van het interieur. Als laatste werd ook de trap gedeeltelijk heraangelegd wat de toegankelijkheid verhoogd.
“Via onze Erfgoedstichting konden we de gemeente ontzorgen van de restauratie en op ons nemen. We hebben voor de uitvoering van de werken een erfgoedpremie van 20.119,82 euro ontvangen van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor erfgoed en voorzitter van ERF “We zijn blij met het resultaat, want deze kapel is belangrijk voor de buurtbewoners en de wandelaars die hier voorbijkomen.”
Staakpop keert terug naar kapel
Op 17 mei werd de kapel versierd en verzamelden buurtbewoners en geïnteresseerden zich voor de plechtige zegening.
Voor de restauratiewerken van start gingen, werd de inboedel uit de kapel gehaald.
De staakpop van Maria met Jezus werd nu, in de Mariamaand, terug naar haar kapel gebracht.
De staakpop, die vermoedelijk dateert uit de 17de-eeuw, bezit maar liefst 16 verschillende outfits. Het gaat om met door buurtbewoners met de hand op maat gemaakte kledij.
“Je ziet de vele uren en handenarbeid die in de kledij is gestoken. Ook als gemeente zien we het belang hiervan in om dergelijk erfgoed en het historisch textiel goed te bewaren”, besluit schepen Marc Morris.
Bart Nevens
Marc Morris
Heleen Van Acker
Frank Ilsbroux