Jongeren warm maken voor vrijetijdsactiviteiten
6 Hagelandse gemeenten lanceren Beleefpas
Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken, Linter en Zoutleeuw lanceren de Beleefpas. Hiermee willen ze meer kinderen laten deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten.
‘Iedereen onder de 18 jaar krijgt een gratis Beleefpas’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa. ‘Met deze Beleefpas kunnen ze punten sparen telkens ze deelnemen aan theatervoorstellingen, sportactiviteiten, buitenspeeldagen of speelpleinen. Een volle kaart kan omgeruild worden voor een leuke prijs of toegangstickets. Er worden regelmatig VIP Beleefpassen verloot, die een korting geven van 80% bij de activiteiten’.
‘Met onze steun aan de Beleefpas willen we het jeugdbeleid van deze zes gemeenten versterken en de drempel tot cultuur en vrijetijdsactiviteiten voor jongeren verlagen. We moedigen hen bovendien aan om samen, over de gemeentegrenzen heen, een sterk jeugd- en vrijetijdsbeleid op poten te zetten’, zegt gedeputeerde Tie Roefs.
Bij de Beleefpas ontvangt men de Beleefbrochure. Daarin staan alle activiteiten uit de zes gemeenten.
De Beleefpas heeft een mascotte, De Beleefvlinder, die de deelnemers door het vrijetijdslandschap loodst. De Beleefvlinder is terug te vinden op de Beleefpas, in de Beleefbrochure en op de website. De Beleefvlinder is het resultaat van een ontwerpwedstrijd in de basisscholen van de zes gemeenten.
Deze samenwerking zorgt ook voor een versterking van het aanbod, een vergroting van de mogelijkheden op vlak van organisatie, draagwijdte en promotie, waardoor de deelname aan de activiteiten zal stijgen.
Het initiatief werd als plattelandsproject door het gemeentebestuur van Geetbets ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland. Het ontving in totaal 18.000 euro aan middelen van de provincie Vlaams-Brabant en via LEADER-subsidies. Via de provincie kreeg dit project ook 6.000 euro steun van het subsidieprogramma Intergemeentelijke projecten jeugd en cultuur. Zelf investeerde elke gemeente en elk OCMW 500 euro, voor een totaalbedrag van 6000 euro.