Jongeren ontdekken zorgberoepen in Leuven

De stad Leuven, de provincie Vlaams- Brabant en zorgpartners organiseerden op 5 mei op verschillende plaatsen in Leuven een Zorgberoepenrally om jongeren warm te maken voor een job in de zorg- en welzijnssector.

Krapte op de arbeidsmarkt

“Er heerst vandaag meer dan ooit een krapte op de arbeidsmarkt. Bijna alle vacatures zijn knelpuntvacatures. Dat geldt zeker voor de vacatures in de zorgsector. Daarom zijn initiatieven zoals de Zorgberoepenrally zeer belangrijk. Het beroep van verpleegkundige voert de lijst met vacatures aan: eind februari 2022 waren er 2.454 openstaande vacatures terwijl er bij de VDAB slechts 511 werkzoekenden bekend zijn met interesse voor die baan. Voor ergotherapeuten is dat bijvoorbeeld 89 potentiële kandidaten versus 255 openstaande vacatures”, zegt Johan Geleyns, schepen van werk van de stad Leuven.

Proeven en overtuigen

De Zorgberoepenrally wil leerlingen uit het secundair overtuigen om in het hoger onderwijs te kiezen voor een zorgopleiding. Naast de diverse verpleegkundige opleidingen staan ook wetenschappelijke en technische zorgberoepen in de kijker.

Jongeren maken onder meer kennis met het beroep van verpleegkundige, kinderbegeleider, radioloog en ergotherapeut. Ze verzorgen wonden, ontdekken digitale toepassingen binnen de zorgsector en leren de verschillende specialisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg kennen.

De activiteiten worden gegeven in een realistische zorgcontext door de zorgprofessionals zelf. De jongeren proeven zelf van de beroepen en raken beter bekend met de jobs. Zo merken ze meteen of ze de juiste talenten en interesses in huis hebben.

Bruggen bouwen

“Een brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt is voor alle zorgpartners belangrijk”, benadrukt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie van de provincie Vlaams-Brabant. “Daarom ondersteunen we initiatieven als de Zorgberoepenrally en organiseren we ook overleg tussen alle zorgpartners”.

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Zorg Leuven, juicht het initiatief toe: “Ik hoop dat de Zorgberoepenrally heel wat jongeren enthousiast maakt voor de zorg en hen de weg wijst naar de zorgsector. De voorbije twee jaren bewezen hoe belangrijk en essentieel de zorg is voor onze samenleving. De helden van de zorg zijn onze rots in de branding geweest tijdens de moeilijkste momenten. Jongeren die écht verschil willen maken, mee willen bouwen aan een warme en zorgzame samenleving en hun handen uit de mouwen willen steken, maken met een studiekeuze in de zorg de juiste keuze. Ik ben dan ook heel blij om hier vandaag zo veel enthousiasme te zien”.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Florien Ryckebosch

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be