Jonge MedTech en BioTech ondernemers leren internationaliseren
De provincie Vlaams-Brabant en Leuven MindGate organiseren vanaf 29 maart in Leuven, Gent en Hasselt 8 interactieve sessies waarbij ondernemers van 20 jonge MedTech en BioTech-bedrijven leren internationaliseren.
De provincie Vlaams-Brabant werkt voor deze opleiding samen met Leuven MindGate, dat ervaring heeft met het organiseren van opleidingen en visionary seminars voor hightech bedrijven.
‘Met de opleiding geven we 20 jonge MedTech en BioTech ondernemingen de kans om een internationaliseringstrategie uit te werken die ze vervolgens kunnen omzetten in praktijk’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor internationalisering.
‘Het is een traject van 8 interactieve sessies met ervaren sprekers en concrete cases waarin de deelnemende ondernemers ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen’, zegt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate.
‘Deze opleiding maakt deel uit van een EFRO-project waarmee we Vlaamse Life Sciences bedrijven ondersteunen in hun internationalisering’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie en EFRO-programma’s.
Vlaanderen staat sterk in de groeisectoren medische technologie (MedTech) en biotechnologie (BioTech).
MedTech staat voor fysieke, mechanische of elektronische hulpmiddelen die worden gebruikt voor de preventie, diagnose of therapie van aandoeningen. Eén van de bekendste voorbeelden is de pacemaker. Een recent voorbeeld is het bionisch oog. Verder zijn er robots die chirurgen assisteren bij het uitvoeren van complexe ingrepen en 3D-printers die protheses produceren op maat van de patiënt.
BioTech maakt gebruik van dieren, planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen. Meer dan 250 BioTech geneesmiddelen en vaccins zijn al beschikbaar. Insuline is het ongetwijfeld het markantste voorbeeld. Ook heeft het voor een revolutie in de behandeling van kanker gezorgd. Andere bekende voorbeelden zijn te vinden bij ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa (dikke darm), reumatoïde artritis (gewrichten) en psoriasis (huid). Daarnaast biedt BioTech mogelijkheden in de bestrijding van de zes- tot achtduizend geregistreerde zeldzame ziekten.
Het EFRO-project wordt mogelijk gemaakt via subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).