Skip to Content
Jong en oud samen in groene omgeving

Jong en oud samen in groene omgeving

Aanleg belevingstuin aan woonzorgcentrum Zilverlinde in Zuun

 

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de aanplantingswerken van een belevingstuin in het woonzorgcentrum Zilverlinde in Zuun. In de zomer zal de belevingstuin opengesteld worden voor het publiek. De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei realiseren hiermee een groene parel voor jong en oud in de verstedelijkte Zennevallei.

 

Jong en oud beleeft natuur

“Het terrein, gelegen naast het woonzorgcentrum Zilverlinde in Zuun, was een kaal en anoniem grasveld van 1ha groot dat onderbenut werd”, zegt Bart Keymolen, schepen van groen. “Daarom hebben we beslist om, in samenspraak met de buurt, het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum Meander, het grasveld een stevige opfrisbeurt te geven”.

Story image

In eerste instantie is er gekozen voor een belevingspark voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Zo is er aandacht besteed aan een inrichting die mensen met dementie prikkelt en herinneringen stimuleert door geuren, kleuren, vormen en geluiden. Daarnaast wordt deze groenzone ook opengesteld voor de buurtbewoners.

“Een groot deel van het terrein wordt de komende weken aangenamer en speelser ingekleed door het voorzien van natuurlijke speeluitdagingen langs de speelheuvels waar kinderen kunnen ravotten, klauteren en klimmen. De rust- en picknickbanken worden geplaatst tegen de zomer”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van wonen.
Deze werken worden uitgevoerd door de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura.

Story image

“Er worden rolstoelvriendelijke paden aangelegd, grote schaduwbomen, natuurlijke bloemenweiden, een boomgaard, een brede houtkant met takkenrillen, voel-en geurtuin met aromatische en bij- en vlindervriendelijke kruiden en een dierenhoekje. Dit groene pareltje is zeker ook een meerwaarde voor de biodiversiteit in Zuun”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Story image

Natuur met zorg

“Tijdens de ‘Week van de Zorg’, die loopt van 15 tot 21 maart, kan het woonzorgcentrum door corona zijn deuren niet openen voor festiviteiten. Door deze tuin open te stellen, bieden we binnenkort een mooi alternatief dat sociale interacties tussen jong en oud blijvend bevordert”, zegt Herwig Smeets, schepen voor welzijn.

“Met de 16 Vlaamse Regionale Landschappen zetten we sterk in op de vergroening van de zorgsector. Niet toevallig lanceren we nu de campagne ‘Natuur met zorg’. Om zorginstellingen te inspireren werkten we een inspiratiegids uit met concrete tips om de buitenruimte van de instelling te vergroenen. De belevingstuin is één van deze inspirerende projecten”, zegt Ben Nechelput van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

 

Groene ruimtes zorgen voor ademruimte

"In een verstedelijkte gemeente met weinig publieke openbare ruimte en waar niet iedere inwoner over een tuin beschikt, is elke groene ruimte een welkome verademing.
Daarom zet de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, in het kader van het strategisch project Zennevallei, in op vergroening en opwaardering", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Een belangrijke doelstelling van het strategisch project Zennevallei is om een netwerk van bestaande en nieuwe groene ruimten te realiseren in de vallei van de Zenne en Zuun. Door publiek toegankelijk groen te realiseren en de verbinding te leggen met de groene ruimtes langs de Zuunbeek creëren de partners de nodige ademruimte in de sterk bebouwde kern van Zuun.


De provincie Vlaams-Brabant investeert 51.250 euro in het project.

Ann Schevenels Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Nevens Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant
Gunther Coppens Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Keymolen Schepen van groen, waterbeheersing en openbare ruimte, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Herwig Smeets Schepen van welzijn, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Daan Demey Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant
Ben Nechelput Projectmedewerker, Strategisch project Zennevallei
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creƫert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven