Inwoners van Aarschot nemen maatregelen tegen wateroverlast

Tijdens de infomarkt over waterpreventie van 26 september, ontvingen twee inwoners van Aarschot een cheque voor de waterpreventieve maatregelen die ze uitvoerden. Vlaams-Brabanders, die in overstromingsgevoelige zones wonen, kunnen provinciale subsidies krijgen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast.

Op woensdag 26 september vond een infomarkt plaats in het Capucienenklooster in Aarschot, waar burgers die al te kampen kregen met wateroverlast leerden hoe ze subsidies kunnen krijgen om hun woning te beschermen tegen toekomstige wateroverlast.

Twee inwoners van Aarschot namen maatregelen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Ze ontvingen hiervoor respectievelijk 5.492,66 en 9.622,64 euro van de provincie Vlaams-Brabant voor de kosten die ze maakten om waterschade te vermijden. De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor achter de inspanningen om overstromingen en wateroverlast aan te pakken.

‘Maar wateroverlast kan niet alleen met collectieve maatregelen, zoals gecontroleerde overstromingsgebieden, bestreden worden. Want bij extreme weersfenomenen zal het nooit mogelijk zijn alle wateroverlast te vermijden. Er moet dus ook ingezet worden op het zoveel mogelijk vermijden en beperken van wateroverlast en -schade’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen.

Het provinciaal subsidiereglement ‘waterpreventieve maatregelen’ biedt eigenaars die hun gebouw waterproof maken tot 75% subsidie, met een maximum van 7.500 euro voor een woning of een gebouw dat gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden en tot 10.000 euro voor een gebouw in collectief gebruik.

Om goede resultaten te boeken, is een geïntegreerde aanpak, met inbegrip van studiewerk bij de woning zelf, noodzakelijk. Zulk maatwerk is erg arbeidsintensief. Daarom is het niet haalbaar om meteen in de hele provincie aan de slag te gaan en duiden we prioritaire projectgebieden aan. Naast Aarschot werden ook Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Linter als eerste aangeduid.

‘Om de mensen zo goed mogelijk te begeleiden, werken we nauw samen met de gemeenten om de maatregelen te realiseren en zien we toe op de correcte uitvoering van de werken. Op die manier willen we snel tot goede resultaten komen zodat de mensen gespaard blijven van waterschade bij toekomstige wateroverlast’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams Brabant

Stijn Coppens

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be