Inwoners maken kennis met toekomstig ontmoetingscentrum in kerk Wange

De provincie Vlaams-Brabant en PARCUM ondersteunen beheerders die hun kerk een herbestemming willen geven. Dat is het geval voor de kerk in Wange (Landen). Deze voormalige kerk wordt omgevormd tot ontmoetingscentrum OC ’t Wangske. Er zal plaats voor activiteiten, zoals feesten en vergaderingen. Op zondag 27 juni konden de inwoners van Wange een eerste keer kennis maken.

 

“We kennen ze allemaal, de kerken uit onze omgeving die vaker leegstaan dan vol zitten”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor plattelandsbeleid. “Via het project ‘Het eeuwige leven voor je landelijke kerk’ kunnen we middelen vrijmaken om verenigingen te ondersteunen en de kerken een nieuwe bestemming te geven. Deze kan alle richtingen uitgaan. Van een tentoonstellingsruimte naar een cultuurhuis voor optredens tot een feestzaal. Eén van die projecten is gevestigd in het vroegere kerkje van Wange.”

Inwoners van Wange konden op 27 juni kennis maken met het toekomstige ontmoetingscentrum in de herbestemde kerk
Inwoners van Wange konden op 27 juni kennis maken met het toekomstige ontmoetingscentrum in de herbestemde kerk

Op zondag 27 juni kon het grote publiek al kennismaken met de nieuwe invulling van het gebouw op ‘Wange Kermis’. Er bevinden zich onder meer een toog, een keuken en een grote ruimte voor activiteiten in de herbestemde kerk. Ook kan men er gebruikmaken van een vernieuwd sanitair.

In totaal is het kerkje van Wange één van de vijf kerken in het arrondissement Leuven dat een nieuwe invulling krijgt. Elke kerk kan rekenen op een budget van 25.000 euro. Hiervoor wordt er een bedrag van 125.000 euro voorzien. Ook twee kerken in het arrondissement Halle-Vilvoorde staan op de lijst. Hiervoor maakt de provincie Vlaams-Brabant nog eens 50.000 euro vrij.

“Dankzij deze projecten blazen we oude kerken nieuw leven in”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens. “Zo blijven ze bewaard en kunnen toekomstige generaties genieten van deze prachtige architecturale gebouwen die bijdragen tot onze streekidentiteit”.

Het project wordt begeleid door PARCUM, het expertisecentrum voor religieuze kunst & cultuur.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be