Inwoners De Vlonder in Tervuren maken voor het eerst compost van hun keukenafval

Leve de tuin

De bewoners van de OCMW-assistentiewoningen De Vlonder in Tervuren verwerken voor het eerst hun keukenafval tot compost. Na een jaar samencomposteren oogstten ze op 19 juni feestelijk hun eerste compost.

Leve de tuin

Heel wat Vlaams-Brabanders met een tuin doen aan thuiscomposteren. Dat voorkomt veel afval en zorgt voor meer en betere natuur in de tuin. Maar voor wie in een appartement woont,  is composteren niet vanzelfsprekend. Vaak belanden resten van groenten en fruit er in de restafvalzak en eindigen in de verbrandingsoven.

‘Composteren en kringlooptuinieren is één van de thema’s van onze campagne ‘Leve de Tuin’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Dat is niet toevallig. We sluiten zo de kringloop van het leven in de tuin. Afval wordt weer een grondstof. De gevallen bladeren in de herfst vormen de voeding van de nieuwe planten in de lente. Bovendien zorgt compost voor een betere waterhuishouding  in onze tuinbodems. Met ‘Leve de Tuin’ gaan we voor meer en betere natuur in de tuinen van Vlaams-Brabant en compost helpt ons daarbij. Meer en betere natuur is goed voor de biodiversiteit en het klimaat, want we wapenen ons zo tegen de gevolgen van de klimaatverandering’.

Bewoners De Vlonder verwerken afval tot compost

Ook bewoners van assistentiewoningen of serviceflats kunnen hun keukenresten composteren. Dat bewijzen de bewoners van De Vlonder in Tervuren.

Het idee van een gezamenlijke composthoek kwam van Francine, één van de bewoonsters. Omdat ze advies en ondersteuning konden gebruiken, zochten ze contact met Jan Godemont; medewerker van de provinciale campagne ‘Leve de Tuin’.

Door de samenwerking tussen het OCMW en de gemeente Tervuren, Interrand en de vrijwillige Tervuurse compostmeesters, beschikte De Vlonder. In maart 2017 reeds over een praktisch en keurig verzorgd composthoekje. Alle inwoners mochten vanaf dan groenten- en fruitafval aanleveren. Dit keukenafval werd gemengd met hakselhout uit het gemeentelijk plantsoen. De compost wordt gezeefd om later uit te strooien in hun tuintjes, op het gazon of aan de voet van de hagen.

‘Dit is niet alleen een voorbeeldinitiatief van afvalpreventie, maar ook één van verbinding tussen bewoners, naast de vele andere gemeenschappelijke activiteiten in het Zaaltje en in de tuin’, zegt Bert Vanoost, OCMW-voorzitter van Tervuren. ‘Bovendien biedt dit een extra kans voor mensen uit de omgeving om contacten te leggen met de bewoners van De Vlonder’.

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Veerle Lievens

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be