INL-ploegen richten de holle wegen van Borgtstraat en Nieuwe Schapenweg in Grimbergen in voor meer natuur en voor de buurt

De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL-ploegen) van KiemKracht staan, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in voor het beheer en inrichting van kleine landschapselementen en landschap- en natuurontwikkeling. In Grimbergen hebben ze het holle wegen complex Borgtstraat/Diepe Kanten heringericht. Zo verstrekt dit complex de natuur en biodiversiteit in de omgeving. En voor de naburige woonwijk werd een belevingsplek ingericht.

 

De zeer waardevolle holle weg ‘Diepe Kanten’, met zijn diep ingesneden taluds, is een belangrijke natuurverbinding tussen de beschermde Maalbeekvallei en de Tangebeekvallei. Hij verbindt deze gebieden via een open kouter met een complex aan trage wegen en groene stapstenen.

Recent heeft de gemeente Grimbergen hier twee aansluitende bospercelen aangekocht. “Door deze bospercelen en de holle weg als één complex te zien, kunnen we het gebied maximaal beschermen tegen de druk uit de omgeving, zoals de mountainbike en de komst van de nieuwe woonwijk, en tegelijkertijd ook de biodiversiteit versterken”, zegt Bart Laeremans, burgemeester van Grimbergen.

"De INL-ploegen van KiemKracht hebben via ons provinciaal duurzaam biodiversiteitsproject ‘Verstevigen en biodivers aanvullen van het holle wegen complex Borgtstraat/Diepe Kanten’ ervoor gezorgd dat de holle weg aan de ene kant kan fungeren als buffer naar het open landbouwgebied en aan de andere kant als bosrand naar de aanpalende bosjes. Deze bosjes vormen dan weer een buffer tussen de woonwijken en de holle weg. Zo verstrekt dit complex de natuur en biodiversiteit in de omgeving”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

“En, samen met ANB en de gemeente, gaan we ook het hakhoutbeheer in de holle weg uitvoeren. Dat wil zeggen dat we zorgen voor de noodzakelijke dunning in het bosje, de verwijdering van grote robinia’s en exoten, de creatie van bosranden en extra aanplant in het bosplantsoen”, zegt Nathalie Saelens, coördinator van de INL-ploegen van KiemKracht.

Voor de naburige woonwijk werd een belevingsplek ingericht met een infobord, totempaal Koesterbuur, boomstammen om op te spelen en een zitplek. Aan de ingang ter hoogte van de Borgtstraat werd een bijenhoekje aangelegd.

“De werken gebeuren door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Via opleiding en begeleiding gaan ze terug aan de slag, zetten hun leven weer op de rails en proberen na een tijd te zoeken naar een ‘gewone’ job. Door de recente uitbreiding van de gemeente Grimbergen van 4 voltijdens naar 5, komt dit niet alleen de biodiversiteit ten goede, maar ook de sociale tewerkstelling”, zegt Aart Lehembre, algemeen directeur van KiemKracht.

De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL-ploegen), zijn een samenwerking van de provincie Vlaams-Brabant, 25 deelnemende gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde en KiemKracht, het vroegere Pro Natura.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/inl

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Laeremans

Burgemeester, Gemeente Grimbergen

Nathalie Saelens

Coördinator INL-ploegen, Pro Natura

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be