imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

Meer werknemers op de fiets


imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen. De provincie breidde onlangs de vloot van de Fietstest uit. Zo kunnen deelnemende werknemers kiezen uit splinternieuwe elektrische fietsen, speedpedelecs en bakfietse. En, nieuw sinds dit jaar, longtails.


imec doet als eerste bedrijf mee aan vernieuwde Fietstest

“Met De Fietstest kunnen werknemers proeven van verschillende soorten elektrische fietsen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Door werknemers stapsgewijs te overtuigen om met de fiets te gaan werken, dragen we bij aan minder files en een duurzamere en milieuvriendelijkere provincie.”

“Een duurzaam woon-werkverkeer is een topprioriteit voor imec. We stimuleren personeelsleden om regelmatig met de fiets te komen. Dat doen we onder meer via ons fietsleasingprogramma, waarin de bijdrage van imec recent fors verhoogd werd, maar ook door deelname aan de Fietstest. Dit initiatief laat onze medewerkers toe om alternatieve mobiliteitsoplossingen uit te testen, zodat ze de smaak te pakken krijgen. Van de mensen die zich hebben ingeschreven voor de vorige Fietstest is maar liefst 56% ingestapt in het fietsleasingprogramma. Begin vorige zomer, bij aanvang van de vorige Fietstest hadden we ongeveer 450 lopende leasecontracten. Nu zijn dat er al 820”, zegt Wouter Eylenbosch, Mobility Officer bij imec. 

Op 29 april ging de vernieuwde Fietstest van start bij imec in Leuven.
Op 29 april ging de vernieuwde Fietstest van start bij imec in Leuven.

De Fietstest zet aan tot duurzamer woon-werkverkeer

De fietsvloot van De Fietstest verhuist tussen maart en november elke maand naar een andere werkgever in de provincie. De provincie Vlaams-Brabant promoot het initiatief, organiseert de inschrijvingen en begeleidt het startmoment bij de deelnemende bedrijven. Velo vzw levert de fietsen, volgt ze op naar onderhoud en herstel en leidt de logistieke operatie in goede banen.

De evolutie in fietsen blijft niet stilstaan. De laatste jaren verschijnen er meer verschillende fietssoorten op de markt. Niet alleen snellere varianten van de elektrische fiets, maar ook aangepast aan de noden van de fietser. ​
“We merken dat de noden van de woon-werkfietser steeds veranderen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Woon-werkverkeer wordt vaak gecombineerd met de kinderen naar school brengen of na het werk al eens langs de winkel passeren. Daarom werd het tijd om ons aanbod uit te breiden.”

De deelnemende werknemers gaan ook niet onvoorbereid de baan op. Tijdens een startmoment krijgen testrijders uitleg over de fietsen en de specifieke verkeersregels. Daarnaast is er ook extra aandacht voor defensief en hoffelijk rijgedrag.

Later dit jaar nemen Toyota Parts Center uit Diest, Basisschool Scherpenheuvel, Harol uit Diest en Cronos groep uit Heverlee nog deel aan De Fietstest.

De Fietstest is gestart in 2016 met een aanbod aan verschillende elektrische fietsen. Sindsdien namen al 150 in Vlaams-Brabant gevestigde bedrijven deel aan het project. De grote meerderheid van het testpubliek sprak van een heel aangename fietservaring en zou voortaan vaker met de fiets naar het werk pendelen.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/fietstest

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be