IJskelder wordt vleermuizenhotspot

Herstel van erfgoedobject op de site van Levenslust vzw

Op 8 december kregen buurtbewoners en geïnteresseerden in primeur het plan voor het herstel van de ijskelder van het ‘Kasteel van Schepdaal’ te zien. Deze ijskelder is gelegen op de site van Levenslust vzw, op de grens van Schepdaal en Sint-Martens-Lennik. Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw staat, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in om dit erfgoedproject in goede banen te leiden.


Het was Natuurpunt M.O.Lennik die de ijskelder in 2009 herontdekte. De ijskelder bevindt zich op de site van Levenslust, een vzw die onderwijs en ondersteuning voor jongeren met een handicap aanbiedt. ​
In de zoektocht naar herstelfondsen kwam Natuurpunt M.O.Lennik ​ bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei terecht. Via een 360° erfgoedsubsidie voor waardevol erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant en een bijdrage van Levenslust vzw, wordt het financiële plaatje afgerond. ​
Vleermuizenwerkgroep Myotis en Monumentenwacht Vlaams Brabant werden onder de arm genomen inzake hun expertise in het herstel van bouwkundig erfgoed en het vleermuisvriendelijk inrichten.


Nieuwe functie

“We ondersteunen de restauratie van dergelijke bedreigde erfgoedrelicten met het omringende landschap met de subsidie in het kader van 360°-erfgoedprojecten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Monumentenwacht Vlaams-Brabant heeft eerst een grondig onderzoek gedaan naar de toestand van de ijskelder, en met deze aanbevelingen gaat het Regionaal Landschap het herstel op zich nemen. De herbestemming tot verblijfplaats voor vleermuizen blaast dit ‘kleine’ erfgoed nieuw leven in en blijft het in de toekomst gevrijwaard.”

Zicht op de ijskelder in de Lennik. De ingang werd deels vrijgemaakt door Natuurpunt M.O.Lennik
Zicht op de ijskelder in de Lennik. De ingang werd deels vrijgemaakt door Natuurpunt M.O.Lennik

Beheerplan van de site

“Levenslust vzw werkt hier graag aan mee”, vertelt Jill De Cock van Levenslust vzw. “Een gezonde en natuurrijke omgeving is voor onze bewoners belangrijk. Bij het beheer van de omliggende campus van Levenslust vzw wordt in de toekomst ook rekening gehouden met mogelijke aanwezigheid van vleermuizen. Er wordt namelijk werk gemaakt van een beheerplan van de site. Ook de buurt zal na restauratie de ijskelder kunnen bezoeken. Dit zal gebeuren op vaste ​ momenten, buiten het winterslaapseizoen van de vleermuizen, uiteraard”, voegt Jill De Cock nog toe.

Op vleermuizeninspectie in de ijskelder
Op vleermuizeninspectie in de ijskelder

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be