IJskelder kasteel Arenberg opnieuw gevuld met 40 ton ijs

Vandaag nam het Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg in Heverlee opnieuw in gebruik door deze volledig te vullen met 40 ton ijs.

IJskelders toegankelijk maken voor het publiek

De voorbije jaren restaureerde Regionaal Landschap Dijleland vzw reeds verscheidene ijskelders.
 
“Vorig jaar ontving het een subsidie van 12.500 euro voor de publieksontsluiting van de ijskelder van Arenberg in Heverlee’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Nadat het publiek de ijskelder in het kader van het Arenbergfestival kon bezoeken, zal het Regionaal Landschap op 17 januari de ijskelder vullen met ijs en afsluiten”. 

Het historische verhaal van de ijsbewaring zet men zo nog meer in de kijker. Camera’s en sensoren volgen de evolutie in de komende maanden op. De ijskelder zal weer voor het eerst openen voor het publiek op Open Monumentendag 2019. 
 

IJskelder Arenberg terug gevuld met ijs

IJskelders dienden tot een eeuw geleden om ijs te bewaren tot diep in de zomer. Ze werden dan ook  in de winter volgepropt werden met natuurijs, gewonnen uit een lokale vijver.

‘Voor de vulling van de ijskelder van het Arenbergkasteel maken we gebruik van industrieel gefabriceerd ijs”, zegt Wim Aerts van Regionaal Landschap Dijleland. ‘IJsproducent HIVA zal voor dit experiment 40 ton ijs aanleveren in grote blokken, die met behulp van vrijwilligers en enkele arbeiders van de stad Leuven op vakkundige wijze in de ijskelder zullen gestapeld worden. De bedoeling is om de ijskelder nog eens volledig te kunnen vullen met ijs en deze vervolgens goed af te sluiten, zoals dat destijds ook steeds het geval geweest moet zijn, om op deze manier de effectieve werking ervan te kunnen nagaan”.

De overlevering wil dat het ijs in een dergelijke kelder gemakkelijk een jaar of langer bewaard kon blijven.
Regionaal Landschap Dijleland vzw wil aan de hand van dit unieke experiment nagaan of dit effectief zo is. Met enkele sensoren en een webcam zal het smeltproces nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Tijdens de Open Monumentendag van 8 september kan het publiek dan met eigen ogen zien hoeveel ijs er 9 maanden later nog overblijft van de 40 ton.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Wim Aertsen

Regionaal Landschap Dijleland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be