IJse in Overijse weer in open bedding

De IJse kleurt opnieuw het straatbeeld ter hoogte van het parkje in de Jan Baptist Dekeyserstraat in Overijse. De IJse kreeg opnieuw een eigen bedding naar aanleiding van de herinrichting van deze straat.


De herinrichting van de Jan Baptist Dekeyserstraat in Overijse bood een goede gelegenheid om de ingebuisde IJse terug in open bedding aan te leggen.
Hiervoor sloegen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Overijse, in samenwerking met Aquafin, de handen in elkaar.

"Samen met Aquafin legden we een nieuw rioleringsstelsel aan. Ook vernieuwden we de nutsleidingen en de fiets- en voetpaden”, zegt Sven Willekens, schepen van publieke ruimte en infrastructurele ontwikkeling in Overijse.

“Een waterlooptraject van zo’n zestig meter ziet nu terug het daglicht. Deze werken sluiten goed aan onze eerdere inspanningen om de ecologische kwaliteit van de IJse te verhogen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Zo financierden we een tiental jaren geleden via een gelijkaardige samenwerking met de gemeente ook al de openlegging van de IJse bij de heraanleg van het Stationsplein".

De IJse werd in Overijse deels opengelegd
De IJse werd in Overijse deels opengelegd

Net opwaarts daarvan zorgt een hevelvistrap, uniek in Vlaanderen, ervoor dat vissen terug opwaarts kunnen migreren, ondanks een hoogteverschil van drie meter aan de Molen van Terbracht.

Voor de openlegging van de IJse investeerde de provincie Vlaams-Brabant 90.000 euro. De provincie kreeg hiervoor Europese steun in het kader van het LIFE-IP Belini-project.

Ook de VLM levert met haar ‘Landinrichtingsproject IJsevallei’ inspanningen om de ecologische kwaliteit van de IJsevallei te verhogen. Het project verbindt groene plekken langs de IJse met elkaar en herstelt het natuurlijke karakter van de waterloop.

“Zo werken verschillende partners aan de goede toestand van de IJsevallei. We zijn tevreden dat we de IJse weer meer zuurstof kunnen geven”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sven Willekens

schepen, Gemeente Overijse

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

​ ​

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be