Hulpdiensten trainen samen om grote rampen te bestrijden
Pandemie, overstromingen, terreuraanslagen, grote branden,… Ook ons land bleef niet gespaard van noodsituaties. Het Vlaams-Brabantse PIVO ontwikkelde, samen met de Hulpverleningszone Vlaams Brabant West, een unieke training voor alle hulpdiensten en noodplancoördinatoren om grootschalige rampen te bestrijden. De start van deze training vind plaats op 11 september, exact 20 jaar na ‘9/11’.
De bestrijding van grootschalige noodsituaties vraagt een geïntegreerde aanpak van brandweer, politie, noodcentrales, civiele bescherming medische en andere hulpdiensten.
Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse ontwikkelde, samen met Hulpverleningszone Vlaams Brabant West, een training die op hoog niveau staat en aan strenge voorwaarden voldoet.
“Deze training zal op hoog niveau gedraaid worden. Niet alleen bij de brandweer merken we het succes op. Er is ook veel interesse bij politie, de medische diensten en bedrijven. Ook vanuit de gemeenten zelf worden noodplanningsambtenaren gestuurd om deze training te volgen. Hulpdiensten en noodplancoördinatoren zijn immers wettelijk verplicht hun vaardigheden te oefenen. De organisatie van deze trainingen vraagt veel expertise, technologie en tijd en is vooral een uitdaging voor kleinere gemeenten. Met deze training komen we hieraan tegemoet”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren.
Elke training duurt een halve dag. Tijdens elke sessie wordt er één scenario volledig doorlopen.
"Voorbeelden van scenario’s zijn de bestrijding van pandemieën, terreurbestrijding, overstromingen, grote branden, incidenten met gevaarlijke stoffen, elektriciteitsschaarste, rellen en de veiligheid van grote evenementen, zoals sportwedstrijden of festivals", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.
De visualisatie van een ramp gebeurt digitaal, via virtual reality. Hierin kunnen de hulpverleners info verzamelen en acties uitvoeren. De commandostructuren worden realistisch ontplooid. Deze acties worden live uitgevoerd in het computerprogramma.
Dit jaar nog zijn er 8 sessies gepland, volgend jaar staan er 16 op het programma.
Jan Spooren
Tom Dehaene
Gust De Block
Frank Ilsbroux