Houthakseldammen tegen erosie in Tienen
De provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen voerden werken uit om percelen van landbouwers om erosie te bestrijden. Er kwam een houthakseldam aan de Houtemstraat en 3 houthakseldammen aan de Wangestraat. Deze houthakseldammen moeten er water- en modderoverlast tegengaan.
Drie houthakseldammen aan de Wangestraat
Tijdens de hevige regenval in de zomer 2022 lag er ter hoogte van het kruispunt van de Wangestraat met de Kavelweg modder op straat. Deze modderstroom is verder gestroomd via de Wangestraat naar de Sint-Truidensesteenweg. De woningen langs de Wangestraat hadden ook modderoverlast.
“In het verleden is langs de Wangestraat reeds een bufferbekken aangelegd om deze overlast te beperken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Maar om de huizen nog beter te beschermen, werden bijkomende maatregelen genomen.”
Om water- modderoverlast op Wangestraat te beperken, legde de stad Tienen drie houthakseldammen met een respectievelijke lengte van 19, 65 en 49 m aan. Het afstromend water wordt door deze maatregel vertraagd en de modder bezinkt achter de houthakseldam. De houthakseldammen werden ongeveer 20 cm ingegraven om onderspoeling te voorkomen.
De kost van de werken bedroeg zo’n 19.170 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van 15.000 euro.
Met de landbouwer wordt een overeenkomst afgesloten voor een periode van 10 jaar.
Houthakseldam aan de Houtemstraat
De hevige regenval in de zomer 2016 zorgde ter hoogte van enkele nieuwbouwwoningen aan de Houtemstraat voor water en modderoverlast. Deze overlast was afkomstig van het achterliggende, sterk erosiegevoelige, akkerperceel.
De landbouwer legde toen een strobalendam en graszone aan om de overlast tegen te gaan.
“Maar we kozen ervoor om de strobalendam te vervangen door een houthakseldam met een lengte van 43 m. Het afstromend water wordt door deze maatregel vertraagd en de modder zal achter de houthakseldam bezinken. De houthakseldam werd ongeveer 20 cm ingegraven om onderspoeling te voorkomen”, zegt Katrien Partyka, burgemeester van Tienen.
De kost van de werken bedroeg zo’n 6.786 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van zo’n 6.107 euro.
Met de landbouwer wordt een overeenkomst afgesloten voor een periode van 10 jaar.
Bart Nevens
Katrien Partyka
Peter Maris
Frank Ilsbroux