Houthakseldammen in Oorbeek en aan Industriepark in Tienen tegen water- en modderoverlast

De provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen voerden erosiebestrijdingswerken uit aan de knelpunten ter hoogte van Oorbeek en het Industriepark.

“Gemeenten kunnen voor de bestrijding van erosie beroep doen op de provincie. Onze provinciale erosiecoördinatoren staan de lokale besturen dan bij om samen de water- en modderoverlast aan te pakken. Hiervoor rekenen we op het engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

Houthakseldam in Oorbeek moet modder stoppen

In Oorbeek is er bij hevige regenval vaak water- en modderoverlast.

“Deze overlast is afkomstig van erosiegevoelige landbouwpercelen langs de Waversesteenweg in Hoegaarden en de Oorbeeksesteenweg in Tienen”, zegt Katrien Partyka, burgemeester van Tienen.

“Om de water- en modderlast in Oorbeek te bestrijden, investeren we 6375,88 euro in deze werken. Dat komt overeen met 90% van de totaalkost die 7.084,31 euro bedraagt”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. 

Er werd een houthakseldam van 70 meter lang aangelegd. Deze houthakseldam is één van de vele maatregelen. Ze draagt bij tot de vermindering van de modderoverlast. Bijkomende maatregelen zijn er nodig. Zo komt er in augustus nog een tweede dam van 50 meter lengte.
 

Houthakseldam moet Industriepark vrijwaren van overlast

Bij hevige regenval trad er ter hoogte van Industriepark 51 meermaals water- en modderoverlast op.
“Deze overlast is afkomstig van erosiegevoelige landbouwpercelen langs Industriepark en de Kopstraat”, zegt Katrien Partyka, burgemeester van Tienen.

“Om de water- en modderlast aan het Industriepark in Tienen te bestrijden, investeren we 3.693,32 euro in deze werken. Dat komt ook overeen met 90% van de totale kostprijs van 4.103,69 euro”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. 

Er werd een houthakseldam van 34 meter lang aangelegd.

De landbouwer heeft bijkomend een overeenkomst afgesloten voor de aanleg van een grasstrook op de akker.

De houthakseldammen vertragen het afstromend water en de meespoelende bodemdeeltjes kunnen er bezinken. Om te voorkomen dat water onder de dammen zou vloeien, werden ze 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op de zomerse droogteperiodes. 

De houthakseldammen werden aangelegd door Heylen BVBA uit Geel.
 

De stad Tienen trof eerder al maatregelen om erosieproblemen in de stad aan te pakken. Zo legde de stad een bufferbekken en drie houthakseldammen aan, om de woningen in Hoksem en langs de Oorbeeksesteenweg en Kumtichstraat te beschermen.

 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be