Houthakseldammen in Glabbeek en Lubbeek tegen erosie

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Glabbeek en Lubbeek  voerden erosiebestrijdingswerken uit aan de knelpunten ter hoogte van de Butschovestraat in Glabbeek en de Staatsbaan in Lubbeek.

Gemeenten kunnen voor de bestrijding van erosie beroep doen op de provincie. Onze provinciale erosiecoördinatoren staan de lokale besturen dan bij om samen de water- en modderoverlast aan te pakken. Twee voorbeelden hiervan zijn de bouw van houthakseldammen in Glabbeek en Lubbeek.
 

Houthakseldam voor Butschovestraat in Glabbeek

Langs de Butschovestraat is er bij hevige regenval vaak water- en modderoverlast en moet de gracht regelmatig geruimd worden omdat deze is dichtgeslibd met meegespoelde modder.

“Deze overlast is afkomstig van landbouwpercelen stroomopwaarts van de Butschovestraat in Glabbeek”, zegt Kris Vanwinkelen, schepen van openbare werken in Glabbeek.

“Om de water- en modderlast aan de Butschovestraat in Glabbeek te bestrijden, investeren we 4.732,62 euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Dit zijn de eerste erosiebestrijdingswerken in deze gemeente die begeleid werden door onze provinciale erosiecoördinator”.

Er werd een houthakseldam van 52 meter lang aangelegd. In augustus komt er nog een tweede dam van 22 meter lengte.

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg 5.258,47 euro.
 

Houthakseldam aan Staatsbaan in Lubbeek

Bij hevige regenval is er regelmatige grote water- en modderoverlast aan de Staatsbaan in Lubbeek.
“Deze overlast is afkomstig van landbouwpercelen langs de Staatsbaan en Kleine Rotstraat”, zegt Tania Roskams, schepen van landbouw in Lubbeek. “Maar de akkers geven overlast op verschillende plaatsen langs de Staatsbaan. Hier ging het over een probleem ter hoogte van de Staatsbaan 100. Op termijn willen we de overlast op andere plaatsen langs de Staatsbaan aanpakken”.

“Om de water- en modderlast ter hoogte van de Staatsbaan 100 te bestrijden, investeren we 3575,93 euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. 

Er werd een houthakseldam van 38 meter lang aangelegd.

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg 3973,25 euro.

De gemeente Lubbeek trof eerder al maatregelen om erosieproblemen aan te pakken. Zo legde ze twee bufferbekkens aan, gecombineerd met een grasstrook, grachten en twee houthakseldammen, om de woningen aan de Gellenberg, Kleine Rotstraat en Spicht te beschermen.

De houthakseldammen werden aangelegd door Heylen BVBA uit Geel.
 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Kris Vanwinkelen

Schepen voor landbouw, Gemeente Glabbeek

Tania Roskams

Schepen voor landbouw, Gemeente Lubbeek

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be