Houthakseldam tegen water- en modderoverlast in Ternat

 

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Ternat voerden werken uit op een landbouwgrond om erosie te bestrijden. Er kwam een houthakseldam tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat. Deze houthakseldam moet er water- en modderoverlast tegengaan.

 

“Tijdens de hevige regenval van juni 2021 stroomden water en modder vanop de hoger gelegen akker naar de lager gelegen tuinen en huizen van de Langestraat. De woning op Langestraat nr. 71 kampte met zware modderoverlast in huis”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om de huizen beter te beschermen, hebben we gepaste maatregelen genomen.”

“De houthakseldam van 54 m lang is aangelegd tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat, achter de huizen aan de Langestraat, meer bepaald huisnummer 71”, verduidelijkt Geert De Feyter, schepen van Ternat. “Deze erosiebestrijdingsmaatregel vertraagt het afstromend water en de modder kan er bezinken."

De houthakseldam in de Langestraat moet de water- en modderoverlast tegenhouden.
De houthakseldam in de Langestraat moet de water- en modderoverlast tegenhouden.

De houthakseldam werd ongeveer 20 cm ingegraven om te voorkomen dat het water en de modder er onder door zouden stromen.

De eigenaar van de landbouwgrond verleende zijn medewerking aan het project en sloot hiervoor een overeenkomst af met de gemeente Ternat voor een periode van 10 jaar.
“Ik ben tevreden dat ik een steentje kan bijdragen om water- en modderoverlast door afstroming van mijn akker te beperken”, zegt landbouwer Christof Van Laethem. "We zetten met Hoevevlees de Bieshoop in op duurzame landbouwpraktijken en creëren een divers en ecologisch rijk weidegebied, wat ook voordelig is naar erosie toe."

De kostprijs van de werken bedroeg 8.053,80 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van 7.248,42 euro.

De houthakseldam is 54 meter lang en 20 cm ingegraven.
De houthakseldam is 54 meter lang en 20 cm ingegraven.

“Dit is de eerste houthakseldam in Ternat die werd aangelegd met provinciale steun. De gemeente ontving 90% provinciale subsidie. De opmaak van het ontwerp en de uitvoering van de werken gebeurden onder begeleiding van de erosiecoördinator”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert De Feyter

Schepen, Gemeente Ternat

Christof Van Laethem

Landbouwer

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be