Houthakseldam moet water- en modderoverlast tegenhouden aan de Jozef Mertensstraat in Dilbeek

Provincie en gemeente bestrijden samen erosie

 

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Dilbeek voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Jozef Mertensstraat in Groot-Bijgaarden.


Bij de hevige regenval van juni vorig jaar kampten de terreinen van de ​ bloemenkwekerij in de Jozef Mertensstraat en enkele woningen langs Vliergaarde met zware water- en modderoverlast.

“De afstroming van een hoger gelegen akker veroorzaakt deze problemen. Omdat de woningen aan Vliergaarde in het verlengde van de afstromingsrichting van de akker liggen, kregen ze geregeld te maken met overlast”, zegt Stijn Quaghebeur, schepen voor openbare ruimte in Dilbeek.

“Om de water- en modderlast aan Vliergaarde te bestrijden, investeerden we ruim 5.000 euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om de afspoeling van de erosiegevoelige akker ten noorden van Vliergaarde tegen te houden, legden we een houthakseldam van 40 meter aan”.

Deze dam vertraagt het afstromend water en de modder kan erachter bezinken.

Om onderspoeling te voorkomen werd de dam ongeveer 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op bestrijding van verdroging.

Voor de aanleg van deze houthakseldam sloten de gemeente Dilbeek en de betrokken landbouwer een overeenkomst af voor een periode van 10 jaar. De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg zo’n 5.561 euro.

Eerder dit voorjaar legde de gemeente Dilbeek ook al een houthakseldam van 50 meter aan langs de Heygemstraat in Sint-Martens-Bodegem. Dit om de straat en de woningen te beschermen tegen de regelmatig terugkerende modderoverlast. Deze werken kostten 9.131 euro en hiervan werd 8.218 euro gesubsidieerd door de provincie.

Beide houthakseldammen werden aangelegd door Pro Natura vzw uit Roosdaal.

“Onze erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Stijn Quaghebeur

Schepen, Gemeente Dilbeek

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be