Houthakseldam moet Katteklauwstraat in Lennik beschermen tegen water- en modderoverlast

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Lennik voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Katteklauwstraat in Lennik. Een houthakseldam moet er de water- en modderoverlast tegengaan.


“Afstroming van hoger gelegen akkers veroorzaakt water- en modderoverlast. Water en modder vloeien immers via de velden naar het kruispunt van de Katteklauwstraat en de Hemelveldweg. Via de straat stroomt het water dan ook naar de riolering en de waterloop Ter Heide”, zegt Heidi Elpers, schepen van Lennik.

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Lennik voerden samen erosiebestrijdingswerken uit aan de Katteklauwstraat
De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Lennik voerden samen erosiebestrijdingswerken uit aan de Katteklauwstraat

“Om deze overlast aan de Katteklauwstraat te bestrijden, investeren we zo’n 3.000 euro in deze werken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om de afspoeling van de erosiegevoelige akkers tegen te houden, legden we een houthakseldam van 25 meter aan”.

Er werd een houthakseldam aangelegd om het afstromende water en modder van de hoger gelegen akkers tegen te houden
Er werd een houthakseldam aangelegd om het afstromende water en modder van de hoger gelegen akkers tegen te houden

Deze dam vertraagt het afstromend water en de modder kan erachter bezinken. Om te vermijden dat het water onder de dam zou doorspoelen, werd ze 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is om verdroging tegen te gaan.

De houthakseldam werd ingegraven zodat het water er niet onderdoor kan
De houthakseldam werd ingegraven zodat het water er niet onderdoor kan

Voor de aanleg van deze houthakseldam sloten de gemeente Lennik en de eigenares een overeenkomst voor een periode van 10 jaar.

"We zijn tevreden dat we kunnen bijdragen aan oplossingen voor de erosieproblemen ter hoogte van ons perceel. De samenwerking met de provinciale erosiecoördinator en de gemeente verliep erg vlot. Dankzij de provinciale ondersteuning kwam er een goede oplossing op maat", zegt eigenares Agnes Degreef .

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg zo’n 3.300 euro.


Dit jaar werd in Lennik ook al een houthakseldam aan de Opperbusingenstraat aangelegd.

“Onze erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Heidi Elpers

Schepen, Gemeente Lennik

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be