Houthakseldam moet Fossebaan in Ternat beschermen tegen water- en modderoverlast

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Ternat en een landbouwer voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Fossebaan in Ternat. Een houthakseldam moet er de water- en modderoverlast tegengaan.


“Bij hevige regenval vorig jaar trad erosie op. Water en modder stroomden naar beneden, dwars door tuinen en richting de achterkant van enkele huizen aan de Fossebaan, waar overlast optrad”, schetst schepen Geert De Feyter de situatie. "Via de aanleg van een houthakseldam onderaan de akker hebben we, samen met de landbouwer en de provincie Vlaams-Brabant, dit probleem aangepakt.

Aan de Fossebaan in Ternat werd een nieuwe houthakseldam in gebruik genomen. V.l.n.r.: erosiecoördinator Wim Franchois, schepen geert De Feyter, landbouwer Guy Servranckx en gedeputeerde Bart Nevens
Aan de Fossebaan in Ternat werd een nieuwe houthakseldam in gebruik genomen. V.l.n.r.: erosiecoördinator Wim Franchois, schepen geert De Feyter, landbouwer Guy Servranckx en gedeputeerde Bart Nevens

“Deze L-vormige dam met een totale lengte van 58 meter vertraagt het afstromend water en de modder kan erachter bezinken. Om onderspoeling te voorkomen, werd de dam ongeveer 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op bestrijding van verdroging”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

"Ik ben tevreden dat ik kan bijdragen aan oplossingen voor de erosieproblemen ter hoogte van mijn perceel. De samenwerking met de provinciale erosiecoördinator en de gemeente verliep erg vlot. Dankzij de provinciale ondersteuning kwam er een goede oplossing op maat. Dankzij de VLIF-steun is de aanleg van de dam voor 100% gesubsidieerd", zegt landbouwer Guy Servranckx.

Het zijn de eerste erosiebestrijdingswerken die de gemeente uitvoert sinds de aanstelling van de provincie Vlaams-Brabant als erosiecoördinator, die dit project van begin tot einde begeleidde. ​
Bovendien gaat het om een houthakseldam die met 100% subsidiëring via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) aangelegd is. Erosie zorgt voor heel wat schade aan akkers. Landbouwers die een plantaardige dam aanleggen om zo de vruchtbare grond op hun akkers te houden krijgen hun kosten volledig terugbetaald via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg zo’n 8.606,84 euro.

“Onze erosiecoördinatoren staan de gemeenten bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert De Feyter

Schepen, Gemeente Ternat

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be