Hollestraat in Veltem wint ‘Boom je buurt’

Negen gezinnen uit de Hollestraat in Veltem (Herent) plantten meer dan 100 bomen en planten in hun buurt. Met deze actie wonnen ze de wedstrijd ‘Boom je buurt’ van de provincie Vlaams-Brabant.

‘In groene buurten wonen blije mensen. En dieren, want als alle tuinen samen één groen lint vormen, is dat goed voor de natuur en het klimaat’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Daarom lanceerden we de wedstrijd ‘Boom je buurt’ in het kader van ons project ‘Leve de tuin’. Met dit tuinenproject willen we Vlaams-Brabanders aanmoedigen om met kleine acties te zorgen voor meer natuur in hun tuinen’.

Elke deelnemer aan ‘Boom je buurt’ moest een groep van minstens vijf medeplanters uit de buurt verzamelen. Samen organiseerden ze dan een buurtmoment waarop bomen en klimplanten werden aangeplant. Ze kregen hiervoor advies en hulp van het provinciale Steunpunt Tuinen.

Tien groepen schreven zich in voor de wedstrijd en werden beoordeeld door een provinciale jury op basis van het aantal geplante bomen en klimplanten en de originaliteit van hun buurtmoment.

Vier groepen wonnen voor 500 euro catering voor een straatbarbecue:

  1. Hollestraat in Veltem
  2. Groenstraat in Buizingen
  3. Platte-Lo straat in Kessel-Lo
  4.  Valkerijgang in Leuven

De Hollestraat in Veltem stak met meer dan 100 aanplantingen boven de andere teams uit.
Hun team bestond uit 9 gezinnen. Om buren te ronselen maakten ze een folder en richtten ze een WhatsApp-groep op. Voor hun plantdag organiseerden de buren een kleine groepsaankoop, wisselden ze tuinmateriaal uit en werkten ze samen om de aangekochte bomen en planten in de grond te steken. Er was een vuurkorf, een hapje en een drankje om het gezellig te maken.
De wedstrijd zette in de Hollestraat een hele beweging op gang. De buren lobbyden ook bij de gemeente Herent voor extra groen en plantenbakken in de straat.

 

Contacteer ons
Tie Roefs Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant
Veerle Lievens Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant
Tie Roefs Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant
Veerle Lievens Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant
Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven