Historische kapel 'van t‘ievere velt' in Rotselaar is gerestaureerd

De provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Noord-Hageland restaureerden, samen met de eigenaar, de historische kapel ‘van t‘ievere velt’ in Rotselaar. De kapel verkeerde de laatste jaren in een zorgwekkende staat. De bepleistering brokkelde af en de nabijgelegen wilg dreigde de muren onherstelbaar te beschadigen. Ook het dak verkeerde in slechte staat en had dringend restauratie nodig.


De gevels van de kapel, die dateert uit 1750, ​ zijn hersteld en afgewerkt met een traditionele kalei-laag. Het dak is volledig vernieuwd met leien om de duurzaamheid en het historische karakter te waarborgen. In de nis zal een gerestaureerd Mariabeeld geplaatst worden, waardoor de kapel weer een compleet en authentiek aanzicht krijgt.

De restauratiewerkzaamheden kwamen er dankzij een subsidiebedrag via een 360°-erfgoedproject van de provincie Vlaams-Brabant.

“‘360°-erfgoed’ mikt op projecten die zorg voor klein historisch erfgoed combineren met de integratie ervan in het landschap, precies wat hier gewenst was. Monumentenwacht Vlaams-Brabant zorgde voor een bouwkundige inspectie van de kapel en deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

De kapel in Rotselaar werd gerestaureerd met provinciale erfgoedsubsidies. © RLNH
De kapel in Rotselaar werd gerestaureerd met provinciale erfgoedsubsidies. © RLNH

Regionaal Landschap Noord-Hageland volgde het project op en zal het landschap rond de kapel onder handen nemen. ​
“Om de kapel mooi te laten integreren in het landschap van Rotselaar wordt er een haag en een hoogstamboomgaard aangeplant. Deze groene toevoegingen zorgen ervoor dat de kapel harmonieus opgaat in haar natuurlijke omgeving en dragen bij aan de esthetiek van het gebied”, besluit Yves Beken, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Staes

Regionaal Landschap Noord-Hageland

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be