Hier oogst je kennis

Openvelddag in Proefcentrum Herent en Nationale Proeftuin Witloof

Op 29 juni organiseerden het Proefcentrum Herent en de Nationale Proeftuin Witloof uit Herent een Openvelddag. Landbouwers kwamen kennismaken met nieuwe teelten, zoals deder, teunisbloem of oliepompoen.

Nieuwe teelten in onze regio

Weinig groenten zijn zo met een streek verbonden als witloof met Vlaams-Brabant. De Nationale Proeftuin Witloof voert al sinds 1973 onderzoek naar dit witte goud.

‘Maar wie weet vind je binnenkort ook goudsbloem, quinoa, zoete aardappel, olievlas en hennep op onze velden in onze regio? Nog meer tot de verbeelding spreken deder, teunisbloem en oliepompoen. Alvast één ding hebben deze gewassen gemeen: je vindt ze terug op de proefvelden in Herent’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.


Kennisdeling

Het proefcentrum zet ook zwaar in op het informeren van landbouwers. Zo is een thema dat alle landbouwers aanbelangt het wat en hoe van de 1 meter teeltvrije zone. Ook ecologische onkruidbestrijding stond op de agenda.

‘Het is belangrijk dat landbouwers goed geïnformeerd worden over de verplichtingen rond het aanhouden van een teeltvrije zone van 1 meter langs waterlopen en grachten’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Nieuw voor de werking in Herent is de splinternieuwe wiedeg die toelaat om de proefvelden onkruidvrij te houden zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be