Het wandelnetwerk Demer en Dijle is vernieuwd en uitgebreid met 130 km digitale routes
Toerisme Vlaams-Brabant breidde het wandelnetwerk Demer en Dijle uit met 130 km digitale trajecten in de gemeenten Begijnendijk, Tremelo, Keerbergen en Rotselaar. Ook werd het bestaande, bewegwijzerde wandelnetwerk verbeterd, aangevuld met extra trajecten en voorzien van een nieuwe kaartenset. Goed voor 480 km aan wandelwegen.
Het wandelnetwerk Demer en Dijle situeert zich in het stroomgebied van de Demer en de Dijle, stroomafwaarts Aarschot tot het punt waar de Dijle de provincie verlaat. Dit vlakke stuk Vlaams-Brabant wordt gekenmerkt door vochtige valleien en zanderige donken. Een netwerk aan kleine beken en grachten voeden de natuurgebieden. De zandbodem hier bleek geknipt voor de teelt van witloof en asperges. Ook aan brouwerijen heeft deze streek geen gebrek.
Toerisme Vlaams-Brabant breidde, met de knooppunten als leidraad, dit wandelgebied uit in de vallei van de Laak over de Balenberg, richting de vlakke Zuiderkempen, waar het in de toekomst zal aansluiten op het digitale wandelnetwerk van de provincie Antwerpen.
Het vernieuwde wandelnetwerk Demer en Dijle is beschikbaar als nieuwe publicatie, met infogids en twee kaarten, en is digitaal ontsloten via routeplanner en wandelapp.
Ontdek het volledige wandelnetwerk via de online wandelrouteplanner of via de Wandelknooppunt-app.
Vlaams-Brabant is pionier in digitale wandelnetwerken
Voor het uitstippelen van routes gebruiken wandelaars al lang niet meer alleen papieren kaarten, maar steeds meer digitale hulpmiddelen: een online routeplanner, een wandelapp op de smartphone of een wandel-GPS.
Deze tendens was één van de redenen waarom Toerisme Vlaams-Brabant enkele jaren geleden volop koos voor innovatie en startte met de ontwikkeling van digitale wandelnetwerken. Een digitaal wandelnetwerk is, zoals de naam doet vermoeden, enkel digitaal beschikbaar. De knooppunten van een digitaal netwerk zijn virtueel en dus niet zichtbaar op het terrein. Geen palen en bordjes dus, wel een wandelknooppunt-app die alle knooppunten toont en je met gesproken instructies op het juiste pad houdt.
“In 2018 waren we pionier in Vlaanderen met het eerste digitale wandelnetwerk in de Brabantse Kouters. Nu bijna 6 jaar later beschikken we over 1.840 km digitale wandelnetwerken, naast de bestaande 2.580 km bewegwijzerde netwerken. We zien trouwens dat de andere provincies onze ingeslagen weg volgen en ook kiezen voor virtuele, niet-bewegwijzerde knooppunten”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.
De ambitie om tegen eind 2024 een provinciedekkend wandelnetwerk te ontwikkelen is bijna gerealiseerd. Naast middelen die worden uitgespaard omdat er geen palen en borden gezet en onderhouden moeten worden, zit het grote voordeel van digitaal wandelen in de flexibiliteit. Doordat er geen bewegwijzering is en alle informatie digitaal wordt aangeboden, kan die ook snel worden aangepast als er iets verandert. Op die manier is de informatie voor de wandelaar steeds actueel.
“Naast onze digitale wandelnetwerken blijft er nog steeds een bewegwijzerd wandelaanbod aanwezig. We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen over digitale middelen beschikt of deze wenst te gebruiken tijdens een wandeling”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “De bestaande wandellussen, bewegwijzerd met thematische bordjes, blijven daarom steeds behouden en worden zelfs verbeterd. Ook in het wandelgebied Demer en Dijle blijft er nog ruim 50 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan. Ze vormen de topwandelingen van het digitale wandelnetwerk en staan ook als dusdanig aangeduid op de kaarten.”
Gunther Coppens
Petra Moons
Frank Ilsbroux