Het verhaal van een landschap

Nieuw boek over de Brabantse Wouden


Erfgoed- en natuurdeskundigen schreven de afgelopen jaren aan het verhaal van het landschap en de biodiversiteit van de Brabantse Wouden. In twee boeken voeren ze de lezer mee doorheen de rijke geschiedenis van dit landschap en zijn hoogwaardige natuur. Een plek waar uniek erfgoed, natuur en landbouw samen tot een sterk geheel kunnen uitgroeien.

 

De publicatie van ‘Het verhaal van een landschap Brabantse Wouden’ werd toevertrouwd door de kernpartners van de Brabantse Wouden aan de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. In het kader van de erkenning als Nationaal Park hebben talloze natuur- en erfgoedverenigingen hun meer dan 50 jaar lange ervaring op papier gezet. De publicatie is een landschapsbiografie die onderbouwing geeft aan de samenhang van de Brabantse Wouden.

Twee nieuwe boeken voeren de lezer mee doorheen het landschap en de geschiedenis van de Brabantse Wouden.
Twee nieuwe boeken voeren de lezer mee doorheen het landschap en de geschiedenis van de Brabantse Wouden.

"Als regionale natuur- en milieuvereniging zijn we heel trots het hele speelveld gemobiliseerd te hebben om met z'n allen het verhaal van het landschap samen te brengen. Een uniek werkstuk, maar ook een opstart voor veel meer. Het verder werk begint nu pas, de deur staat open voor alle enthousiastelingen", zegt Jan Horemans, voorzitter van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

Alle auteurs van de landschapsbiografie samen op het podium tijdens de boekvoorstelling van 21 september.
Alle auteurs van de landschapsbiografie samen op het podium tijdens de boekvoorstelling van 21 september.

"De Vrienden hebben niet alleen een inkijk gegeven in het verleden en een inventaris gemaakt van onze biodiversiteit, maar al deze gegevens vormen meteen ook een opdracht en een uitdaging voor de toekomst. Wij zullen als natuurbeheerders dankbaar gebruik kunnen maken van de indrukwekkende verzameling aan gebiedskennis, en er zo voor proberen zorgen dat ons Nationaal Park in wording aan natuur- én erfgoedwaarde kan winnen", zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder van Agentschap Natuur & Bos.

De Brabantse Wouden tellen de grootste oppervlakte eeuwenoud bos van Vlaanderen.
De Brabantse Wouden tellen de grootste oppervlakte eeuwenoud bos van Vlaanderen.

Want de Brabantse Wouden kennen tal van sterke troeven. ​ Zo omvatten ze de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen met het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven. Het gebied heeft door zijn uniek golvend reliëf ook een zeer hoge concentratie holle wegen met de daaraan verbonden zeldzame dieren, bomen en struiken. Ook de uitzonderlijk hoge aantallen dikke bomen zijn een ecologische en recreatieve troef. Deze levende monumenten komen voor in de wouden, maar ook in kleinere bosjes en parken en hier en daar zelfs in de dorpskernen. ​
De Brabantse Wouden hebben ook een uniek rivieren- en valleisysteem met als toppers de Dijle, IJse en Laan, die nog vrij meanderen doorheen graslanden en bossen. Het gebied ademt ook geschiedenis. ​


“De publicatie toont overduidelijk aan waarom we, samen met de gebiedscoalitie, voluit gaan voor een erkenning als Nationaal Park”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “We hopen dat de jury en de minister dat binnenkort ook valideren”.

Gedeputeerde Nevens ontving het eerste exemplaar van de publicatie.
Gedeputeerde Nevens ontving het eerste exemplaar van de publicatie.


Bijlage: inhoudslijst van beide boeken:

Inhoudsopgave publicatie Brabantse Wouden.docx

DOCX - 14 Kb

Praktische informatie:

Brabantse wouden, twee delen gevat in een slipcase: Het verhaal van een landschap; Leven in de Brabantse wouden, 336 p. - ISBN 9789464782240 -Consumentenprijs: 59,95 euro. ​
Via Uitgeverij De Boekenmaker wordt de publicatie in de boekhandels in heel Vlaanderen verspreid.
Bestellen kan ook via een mail naar infocentrum@vhm.be

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Patrick Huvenne

Regiobeheerder, Agentschap voor Natuur en Bos

Bart Vercoutere

Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, team natuur, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be