Herman Van Rompuy bezoekt haikuboom in Tildonk

Donderdag 17 mei 2018 — Vanaf 16 mei kan men in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk een haikuboom ontdekken. Gisteren bezochten Herman Van Rompuy en gedeputeerde Monique Swinnen de haikuboom in.  

De kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk is een ideale plek om stil te staan bij oorlog en vrede. 100 jaar geleden werd het klooster ingenomen door de Duitse bezetter. De start van een woelige periode van 4 jaar voor zowel de kloosterzusters als de plaatselijke bevolking. Enkele jaren geleden werd de kloostertuin terug in ere hersteld en werd dit een stiltetuin.

‘Met dit project willen we van de kloostertuin niet enkel een plek voor rust maken, maar ook een plek die aanzet tot reflectie en actie. We willen dit doen met een herdenkingsboom, naar de sfeer van een Japanse tuin, waar haiku’s in worden opgehangen rond het thema vrede en hoop’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

De boom die als haikuboom geselecteerd werd, is een treurwilg met een unieke vorm, die zich midden in de tuin bevindt.
Onder de boom staat een zitbank waarop bezoekers kunnen plaatsnemen om een haiku te schrijven, of de opgehangen haiku’s te lezen. De haiku’s kunnen gepost worden waarna ze door Den Ateljee uit Wezemaal, een bedrijf voor sociale economie, in duurzame plaatjes gegraveerd worden en aan de boom worden bevestigd. Ondertussen werden reeds een 100-tal haiku’s  ingestuurd.

Peter van deze haikuboom is Herman Van Rompuy, de  meest begenadigde haikuschrijver van Vlaams-Brabant rijk. Ook een haiku van zijn hand siert de boom

Monique Swinnen Gedeputeerde voor toerisme at Provincie Vlaams Brabant
Stefaan Stegen Toerisme Vlaams-Brabant at Provincie Vlaams Brabant