Skip to Content
Herinrichting Waarbeek en Deysbeek in Landen geeft rivierdonderpad onbezorgde toekomst

Herinrichting Waarbeek en Deysbeek in Landen geeft rivierdonderpad onbezorgde toekomst

De provincie Vlaams-Brabant voerde, samen met de watering ‘De Kleine Gete’ en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), werken uit aan de Waarbeek en de Deysbeek in Landen. Dankzij deze werken krijgt de beschermde rivierdonderpad een betere leefomgeving.

De Deysbeek en de benedenloop van de Waarbeek in Landen zijn twee waterlopen met een goede waterkwaliteit. Zo goed dat de rivierdonderpad zich hier thuis voelt.

“Maar de structuurkwaliteit van beide beken scoorde laag. Bovendien houdt de beschermde rivierdonderpad van meanderende beekjes met variatie in bodemsamenstelling en stroomsnelheid. Bovendien zorgt meandering voor een vertraagde waterafvoer wat beter is in de strijd tegen wateroverlast en droogte”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

“Daarom geven we, via een aantal relatief eenvoudige werken, de vis alle kansen voor de toekomst”, zegt Marcel Avermaete, voorzitter van de watering ‘De Kleine Gete’. "Niet alleen de rivierdonderpad vaart wel bij deze werken, ze komen de biodiversiteit in het algemeen ten goede".

“We pakten de structuurarme waterloopgedeelten aan”, zegt Chris Van Liefferinge, visserijbioloog van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Op verschillende plaatsen hebben we kleine delen van de linkeroever afgegraven en de weggehaalde bodem brachten we op de rechteroever aan om meandering te creëren. De diepste beekgedeelten werden aangevuld met stortstenen”.

De firma Van Raak uit Ravels voerde de werken uit voor 24.492,82 euro. Deze werken werden gefinancierd door het Vlaamse Gewest, de provincie Vlaams-Brabant, het Visserijfonds van ANB en de watering ‘De Kleine Gete’.

Contacteer ons
Bart Nevens Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant
Joris Windey Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Nevens Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant
Joris Windey Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant
Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven