(H)Eerlijk Tafelen tijdens de Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is gestart. Op initiatief van Oxfam Wereldwinkels en de provincie Vlaams Brabant serveren 45 Vlaams-Brabantse en Brusselse horecazaken (h)eerlijke maaltijden met Fair Trade-producten.

Oxfam Wereldwinkels en de provincie Vlaams Brabant sporen jong en ouder het hele jaar door aan om voor eerlijke handel te kiezen, maar in oktober steken ze nog een tandje bij. Dan slaan ze de handen in elkaar met 45 Vlaams-Brabantse horecazaken. Zij toveren de hele maand oktober (h)eerlijke maaltijden met Oxfam Fair Trade-producten op tafel.

‘We steken als Fair TradeProvincie zowel de kleine boer in het Zuiden als de lokale boer hier bij ons, een hart onder de riem. We maken de inwoners van Vlaams-Brabant warm voor het verhaal achter fairtradeproducten en lokale, duurzame landbouw en stimuleren hen om te kiezen voor eerlijke en lokale, duurzame producten. Vernieuwende fairtrade-initiatieven die de gemeentegrenzen overschrijden en fair trade op de kaart zetten, zoals (H)eerlijk Tafelen, geven we een duwtje in de rug. Zo gaan we samen voor eerlijke en duurzame consumptie’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en milieu en duurzaamheid.

‘Wij zetten het project op om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken en letterlijk en figuurlijk laten proeven van eerlijke handel. We merken dat veel mensen aangenaam verrast zijn van de kwaliteit van de producten van eerlijke handel. Heel wat koks en uitbaters van horecazaken zullen blijven werken met onze producten, ook na afloop van het project. De meest gebruikte/bestelde Fair Trade-producten zijn rijst, quinoa, couscous, curry pasta, kokosmelk, honing, rijstnoedels, noten en olijfolie. Ik hoor van de meeste uitbaters dat ze uit solidariteit met producenten in het Zuiden meedoen met (H)eerlijk Tafelen. Zo willen zij, in hun restaurant, hun bijdrage doen aan een meer rechtvaardige wereld’, zegt Soetkin Vanbeselaere van Oxfam Wereldwinkels.

‘Smaakmarkt heeft sowieso al een groot fair trade- assortiment. Speciaal voor Oxfam maken we een slaatje met papaja, amazonenoten en noedels. Smaakmarkt gelooft in duurzame en lokale producten. Speciaal voor Oxfam gaan we iets exotischer, maar desondanks geloven we  dat ook onze lokale boeren een faire prijs moeten krijgen. Hierdoor werken we lokaal samen met verschillende boeren. Maar ook voor andere producten zoals koffie en cacao geloven we in fair trade en zoeken deze op buiten de Belgische grenzen. Toen Oxfam Asse met het voorstel kwam, hapten we onmiddellijk toe. We beschikken over een verse saladbar waar veel mensen elke middag aanschuiven voor een slaatje en hier paste het slaatje van Oxfam perfect in. Oxfam en Smaakmarkt hebben dezelfde raakvlakken.  Duurzaam, lokaal, biologisch en smaakvol. Al dan niet alle 4 samen. We zetten sommige puntjes anders op de i, maar op zich werken we aan hetzelfde doel’, zegt Thomas Boone van De Smaaktmarkt in Asse. Men kan (H)eerlijk Tafelen in Asse, Beersel, Brussel, Herent, Heverlee, Hoeilaart, Kessel-Lo en Leuven (overzicht van de horecazaken: zie bijlage).

Deelnemers-(H)Eerlijk Tafelen.docx

DOCX - 18 Kb

Tie Roefs

Gedeputeerde voor Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Lisa Deweirdt

Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Hans Moens

Regiocoördinator, Oxfam Wereldwinkels

Soetkin Vanbeselare

Regio Leuven, Oxfam Wereldwinkels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be