Hakhoutbeheer op hoogte in de Citadel van Diest
De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van IGO zijn, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Diest, bezig met het groenonderhoud van de Citadel. Ze zetten houtkanten af om het historische gebouw te beschermen.
Groenonderhoud op de Citadel
De Citadel van Diest bevindt zich op een terrein van 28 hectare. De gebouwen zelf hebben een oppervlakte van 10.200 m² en zijn in eigendom van de stad Diest.
De stad beroept zich voor het groenonderhoud op de Intergemeentelijke Natuur- en landschapsploeg van IGO. De INL-ploeg, een samenwerking van de provincie Vlaams-Brabant, de deelnemende gemeenten en IGO, beheert er de hooilanden, de bomen en houtkanten.
"Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen staan in voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, poelen, bermen en hooilandjes en voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals herbebossingsprojecten, inrichting van natuurgebieden en soortbescherming", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. "Zo dragen ze bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit".
In het arrondissement Leuven doen momenteel 21 gemeenten een beroep op de INL-ploegen van IGO. In totaal gaat het om 39.39 VTE, goed voor 57.106 uren natuurwerk.
"We hebben al jaren een intensieve samenwerking met IGO", zegt Rick Brans, schepen voor leefmilieu van de stad Diest. "Jaarlijks presteert de INL-ploeg 5.800 uur natuurwerk op ons grondgebied. Ongeveer 1/5 hiervan gaat naar het groenonderhoud op de Citadel. Zonder hoogwerker, speciale klim- en touwtechnieken om in de bomen te klimmen of op een steile helling beheerwerken uit te voeren, is het beheer op de hoge muren onmogelijk. De stad kan voor dit werk gelukkig rekenen op deskundigheid van de INL-ploeg van IGO".
Om beschadiging te voorkomen, mogen de houtkanten op de muren en de daken van de Citadel niet te groot en te zwaar worden. Er wordt gefaseerd gewerkt: elk jaar wordt een deel afgezet zodat men in 4 à 5 jaar helemaal rond is.