Hagelandse fruittelers helpen wilde bijen

Deze winter wordt bij tien fruittelers in Noord- en Zuid-Hageland meer dan 3,4 kilometer heg met bloeiende struiken aangeplant. Hiermee willen de initiatiefnemers vooral wilde bijen lokken om de bloesems van appel, peer en kers te bestuiven.
Op 12 maart wordt de laatste hand gelegd aan de aanplant van een robuuste heg van meer dan 300 meter, met ruim 600 stuks plantgoed, bij fruittelers Gert en Tom Costermans.

Niet enkel vorst en hagelstormen bedreigen de fruitproductie in het Hageland, er is ook sprake van een bestuivingscrisis. De oorzaken hiervan zijn divers: parasiterende mijten op honingbijen, het gebruik van sommige gewasbeschermingsmiddelen, een verminderd aanbod van wilde bloemen, het verdwijnen van hagen en heggen door schaalvergroting…

Samen met 60 fruittelers trachten het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Regionaal Landschap Noord-Hageland deze bestuivingscrisis te overwinnen. De twee organisaties voorzien nieuwe nestgelegenheid voor bepaalde soorten wilde bijen zodat zij duurzame populaties opbouwen in de boomgaarden. Verder planten ze struiksoorten aan die op verschillende tijdstippen bloeien, zodat deze bijen ook na het bloesemseizoen nog voldoende voedsel vinden. Tot slot is een aangepaste inzet van gewasbeschermingsmiddelen vereist.

Het project een mooi voorbeeld van ecologische versterking in functie van economische winst, en het effectief bevorderen van ecosysteemdiensten.

Programma op 12 maart: 

10u30: Welkom door Kristien Justaert en Wim Boonen, coördinatoren Regionaal Landschap Zuid- en Noord-Hageland

 Toelichting van het project ‘Meer Natuur voor Pittig Fruit’ met

o Gedeputeerde voor landbouw Vlaams-Brabant, Monique Swinnen

o Egbert Asselman, projectcoördinator (Regionaal Landschap Zuid-Hageland)

o Gert en Tom Costermans, deelnemende fruittelers

 Mogelijkheid om de bijenkasten in de boomgaard te bekijken, of om bijkomende informatie in te winnen

 Einde omstreeks 11u30

In natte omstandigheden is het zeker aan te raden aangepast schoeisel te voorzien (aanplant in boomgaard).

Er wordt koffie en appelsap voorzien, en beschutting bij regenweer.

Adres: Kopkenberg, afspraak ter hoogte van blauwe container, in Vissenaken (Tienen) 

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Greet De Prins

DienstLeefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be