Grootste Vlaamse loofwoud virtueel ontsloten voor wandelaars

Nieuw wandelnetwerk Zoniënwoud

Het nieuwe wandelnetwerk telt 170 km aan virtuele trajecten en knooppunten over het volledige gebied van het Zoniënwoud. Dit virtuele netwerk zonder wegwijzers sluit aan op het bewegwijzerde wandelnetwerk Zuid-Dijleland in Overijse en Tervuren.

Gedeputeerde Gunther Coppens en Herman Van Rompuy, voorzitter van Stichting Zoniënwoud, stellen het nieuwe wandelnetwerk voor
Gedeputeerde Gunther Coppens en Herman Van Rompuy, voorzitter van Stichting Zoniënwoud, stellen het nieuwe wandelnetwerk voor

Ontspannen in het grootste loofwoud van Vlaanderen

Het Zoniënwoud is met haar 5.000 hectare het grootste loofwoud van Vlaanderen, de belangrijkste groene ruimte van het Brussels Gewest en het meest bijzondere beukenbos van België.

Dit woud, dat zich over de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië uitstrekt, is een oud bos, met een uitzonderlijke en zeer goed gedocumenteerde geschiedenis. Het is een uniek bewaard landschap dat dateert van het einde van de laatste ijstijd en beschikt, ondanks de nabijheid van een stedelijke omgeving, over een wonderbaarlijk rijke fauna en flora.

Het recreatief gebruik is een belangrijke pijler in de structuurvisie van het Zoniënwoud, die is opgemaakt over de drie gewesten heen en die onder andere de vele fietsers, ruiters en wandelaars op de juiste paden houdt. Stichting Zoniënwoud, opgericht in 2019, ziet erop toe dat deze eenvormige visie stapsgewijs gerealiseerd en toegepast wordt en stimuleert initiatieven ten voordele van het Zoniënwoud op een intergewestelijk niveau.

Een van de initiatieven waar de Stichting mee zijn schouders onder zette, was het idee van Toerisme Vlaams-Brabant om de wandelknooppunten, een systeem van wandelen dat al enkele jaren zeer populair is in Vlaanderen, toe te passen in het Zoniënwoud.

Wandelen in het Zoniënwoud (copyright: Lander Loeckx)
Wandelen in het Zoniënwoud (copyright: Lander Loeckx)

“Dit wandelnetwerk is een troef voor het Zoniënwoud. Het biedt zowel de dagelijkse wandelaar als de toeristische bezoeker die het woud voor het eerst ontdekt, de mogelijkheid om op een eenvoudige manier een wandeling op maat uit te stippelen en dit langs de mooiste wandelpaden van het Zoniënwoud. Om het woud te beschermen, is het van groot belang dat de recreatiedruk in het Zoniënwoud in goede banen geleid wordt. De ontwikkeling van dit wandelnetwerk draagt hiertoe bij”, zegt Herman Van Rompuy, voorzitter van Stichting Zoniënwoud. “Daarnaast sluit dit wandelnetwerk mooi aan tot de verschillende toegangspoorten wat een groot voordeel is voor de toegankelijkheid vanuit elk gewest en de omliggende gemeentes van het woud”.

 

Wandelnetwerk gaat virtueel

“De toename in gebruik van online toepassingen, wandelapps en wandelGPS-en, samen met de hoge realisatiekosten en intensieve onderhoudskosten van wandelnetwerken, maakt dat we volop de kaart van de innovatie hebben getrokken. Zo hebben we in 2018 het eerste virtuele wandelnetwerk van Vlaanderen in de Brabantse Kouters gerealiseerd.” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant.

Men kan nu wandelen langs de virtuele knooppunten van het nieuwe wandelnetwerk Zoniënwoud (copyright Lander Loeckx)
Men kan nu wandelen langs de virtuele knooppunten van het nieuwe wandelnetwerk Zoniënwoud (copyright Lander Loeckx)

Een virtueel wandelnetwerk betekent dat men de knooppunten niet via palen of borden op het terrein tegen komt. Ze zijn enkel terug te vinden via de online routeplanner en met de gratis app ‘Wandelknooppunt’. ​
Het grote voordeel van de digitale ontsluiting zit in de flexibiliteit. Doordat er geen bewegwijzering is en alle informatie online wordt aangeboden, kan die ook snel worden aangepast als er iets verandert. Op die manier is de informatie voor de wandelaar steeds actueel. Het gebruik van dit nieuwe en innovatieve netwerk wordt gemonitord en het wandelpubliek weet ondertussen de virtuele knooppunten wel te smaken.

Ook de beheerders van het Zoniënwoud waren gewonnen voor het idee en samen met de verenigingen en de vrijwilligers in het gebied selecteerden ze op basis van de bestaande thematische wandelingen en hun terreinkennis de aangenaamste trajecten voor opname in het wandelnetwerk. ​
Toerisme Vlaams-Brabant screende samen met de gemeenten Tervuren, Hoeilaart en Overijse het wandelaanbod buiten het Zoniënwoud en de link met het bestaande wandelnetwerk Zuid-Dijleland.


“Toch willen we met deze innovatieve aanpak de wandelaars die niet over digitale middelen beschikken, niet over het hoofd zien”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. ”De thematische bewegwijzering van de bestaande wandelingen, in het Zoniënwoud en daarbuiten, blijft behouden. Ze vallen perfect samen met de virtuele knooppunten. Op die manier heeft de wandelaar dus de keuze: virtuele knooppunten volgen of de bewegwijzering van een lusvormige wandeling of beide”.

Het wandelnetwerk Zoniënwoud werd ontwikkeld door Toerisme Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel, Département de la Nature et des Forêts, de beheerders van het woud in de drie gewesten, en Stichting Zoniënwoud.

 

Het virtuele wandelnetwerk vindt men via Wandelrouteplanner | Toerisme Vlaams-Brabant (toerismevlaamsbrabant.be)

De app kan men downloaden via Wandelapp | Toerisme Vlaams-Brabant (toerismevlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be