Grondige ruiming Grote Laak in Testelt

Provincie draagt zorg voor haar waterlopen

De provincie Vlaams-Brabant voerde een grondige ruiming uit aan de Grote Laak in Testelt (Scherpenheuvel-Zichem). Hierbij werd het slib verwijderd uit het meest opwaartse deel van deze beek en werd de normale afvoer van het water hersteld.

 

De ruimingswerken in de Grote Laak in Testelt waren noodzakelijk omdat er zich veel slib bevond op de bodem van de beek. Dat slib beperkte de normale waterafvoer. Bovendien bemoeilijkte de sliblaag de werking van het overstort van Aquafin aan Teekbroek.

“Door het beperkte verval van de beek kon het slib er zich jarenlang ophopen. Door dit slib te verwijderen, herstelden we de normale waterafvoer”, zegt ​ Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Hierdoor verbetert de ecologische kwaliteit van de beek en geven we de waterloop en haar omgeving weer meer kansen. Dit komt de biodiversiteit ten goede”.

Foto: De ruimingswerken in de Grote Laak in Testelt
Foto: De ruimingswerken in de Grote Laak in Testelt

De slibdikte en te ruimen volumes werden bepaald via topografische opmetingen. ​
De grondige ruiming gebeurde over een lengte van 700 meter, vanaf Teekbroek verder stroomafwaarts tot de Stationswijk. Er werd zo’n 600 kubieke meter slib verwijderd. Het slib bleek sterk verontreinigd. Daarom voerde de aannemer het af naar een daartoe uitgeruste stortplaats.

Tijdens de werken maakte de aannemer ook de vijfmeterzone vrij zodat de beek in de toekomst gemakkelijker kan onderhouden worden.

“Vlotte bereikbaarheid van onze waterlopen via de vijfmeterzone aan weerszijden van de beek is cruciaal om het onderhoud te kunnen garanderen. Het was immers ​ voor de aannemer moeilijk om de waterloop te bereiken met zijn zwaar materieel. We roepen de mensen, die aan een waterloop wonen, dan ook op om steeds deze vijfmeterzone vrij te houden”, besluit ​ gedeputeerde Bart Nevens.

De totale kostprijs van de werken is geraamd op 75.000 euro. De firma Heyrman-De Roeck uit Beveren voerde de werken uit.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be